СуспільствоТема дня

Захисні укриття в лікарні та дитсадочках Корабельного: стан і доступність для мешканців

ВІДЕО

Цей материал також доступний

Кореспонденти Кorabelov.info перевіряють стан і доступність кількох захисних укриттів, розташованих у Корабельному районі міста Миколаєва і відмічених у застосунку “Дія”.

Нагадаємо, ми писали:
“Незламність”: тепер в “Дії” – мапа захисних укриттів і можливість повідомити, якщо вони зачинені

Всередині укриття, що знаходиться в міській лікарні (колишній ЦРЛ), нас зустріла ремонтна бригада та запах фарби. Будівельники запевняють, що всі заплановані роботи мають закінчити протягом місяця. За їх словами, люди можуть і зараз за потреби користуватись сховищем (за даними в “Дії”, воно розраховано на 150 осіб та відчинено цілодобово).

“З приймального покою людей не виганяють, а пропонують пройти до укриття лікарні, якщо тривога”, – з вдячністю зазначають місцеві мешканці. Щоправда, хочеться зауважити, що пандусів до укриття немає. Як люди з обмеженими можливостями спускаються по крутим сходам – уявити страшно. А це все ж таки лікарня…

Нагадаємо, ми писали:
Під звук тріску стін: лікарі в Корабельному районі прийняли пологи під час обстрілу прямо в підвалі

Є укриття і в дитячому садочку по пр. Корабелів. В “Дії” тут відмічене одне сховище на 180 осіб з поміткою “Відчинено для працівників” (в робочі години, у випадку повітряної тривоги сюди, звісно, приведуть і вихованців садочку). Однак поруч, за тією ж адресою, розташовано й інше укриття – для місцевого населення.

Тут нас зустріли зачинені двері. Протягом декількох хвилин намагань достукатись бодай до когось, двері нарешті відчинили. Працівниця закладу запевнила: «Двері завжди відчинені: під час повітряної тривоги одразу відчиняємо». Сподіваємось, що це дійсно так, та прямуємо дивитись умови в приміщеннях.

Спуск до укриття, призначеного для мешканців сусідніх будинків, супроводжується важким повітрям: дихати майже нічим. Моторошно уявити, яка задуха там буде, коли в приміщені знаходитиметься багато людей. Все це – через відсутність нормальної вентиляції, замість неї – дірка в стіні.

Наступний пункт перевірки – наявність питної води. Але тільки но журналістка зробила крок у кімнату, в якій, за словами працівниці закладу, мають бути резервуари з водою, як тут же нам вимкнули світло. На прохання увімкнути освітлення, відповідь була:

«Ні, не можу увімкнути, мені потрібно запитати у керівництва».

Ну, ми ж розуміємо: було би все добре з наявністю запасів води – ніхто б нам світло не вимикав, перешкоджаючи огляду сховища.

Зате нам запропонували оглянути дитяче укриття. Тут, на щастя, все добре. Приміщення тепле, оснащене всім необхідним.

укриття в дитячому садочку
укриття в дитячому садочку

Є туалети, умивальник, дзеркало, технічна та питна вода, ковдри, парти, стільці. Стіни – різнокольорові. Загалом, є все, аби діти відчували себе комфортно.

Побували ми і в укритті (за даними “Дії”, розрахованому на 300 осіб) дошкільного закладу по вул. Глинки.

Людей сюди не пускають, це тільки для дітей

Тут солідні гроші (дуже великі) вкладено. Поглиблювали приміщення ще десь на метр. Воно обігрівається, оснащене вентиляційною системою, є все необхідне для комфортного перебування тут діточок“, – розповів і показав переваги сховища сторож закладу.

Аліна Ковальчук

Перевірка укриттів триває. Слідкуйте за новинами Кorabelov.info!

Раніше ми писали:

Як повідомлялося раніше, онлайн-карта укриттів у Миколаєві опублікована з минулого року на сайті міськради.

Нагадаємо, прем’єр-міністр України Деніс Шмигаль нещодавно відзначав, що насамперед надійні укриття повинні бути в усіх школах і дитсадках, Уряд уже виділив на це кілька мільярдів гривень.

При цьому влада Миколаєва неодноразово заявляла, що захисні споруди у закладах освіти будуть доступні цілодобово для усіх мешканців міста.

Пізніше в офіційному повідомленні прес-служби Освітнього омбудсмена зазначили, що в укриття шкіл та садків під час навчального процесу пускатимуть лише дітей, вчителів та вихователів.

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button