СтаттіСуспільствоТема дня

Річниця визволення: Шевченківська громада відновлюється після російської окупації

"Головне, що без російських окупантів; головне, що ми вдома", - кажуть мешканці

Цей материал також доступний

Шевченківська об’єднана територіальна громада – одна з тих, які найбільше постраждали від російської агресії на території Миколаївської області. Точну суму збитків, завданих росіянами селам цієї громади, називати зарано, але зараз вона вже сягає понад двох мільярдів гривень. Проте відновлення триває, і сьогодні, напередодні річниці звільнення ОТГ від окупантів, місцеві мешканці впевнені: “Все буде Україна!”

Шевченківська ТГ з початку повномасштабного вторгнення російських військових в Україну опинилася на лінії вогню. 24 лютого 2022 року жителі громади прокинулися від звуків вибухів, які лунали неподалік, а вже 26 лютого громада стала “сірою” зоною, тут розпочалися бої з ворогом. Ця місцевість знаходиться між Миколаєвом та Херсоном, і через неї на початку повномасштабної війни росіяни з окупованої Херсонщини шукали шляхи проходу до Миколаєва, але отримали відсіч саме на межі.

“О 5-ій ранку ми почули вибухи, дуже сильні вибухи, ніхто нічого не зрозумів, але думки були одразу одні – війна. Ми почали телефонувати рідним, питали, яка ситуація в них. Мій син живе в Миколаєві, я йому першому зателефонувала, він сказав, що Путін оголосив нам війну… Сказати, що ми були в шоці – не те слово!”, – розповідає місцева жителька Марія.

Навколо йшли тяжкі бої, але окупанти одразу не займали населені пункти Шевченківської громади, вони пробивали шлях до Миколаєва. Тим часом в селах громади організувався партизанських рух, громадяни стали на захист своїх домівок, голова громади Олег Пилипенко шукав шляхи для допомоги ЗСУ.

“Вдень, знаючи, де були ураження, знаючи, де колони потрапляли під обстріл, була залишена техніка, то ми їздили й збирали ту техніку, боєкомплекти й передавали Збройним силам України. Займалися цим не просто активісти з громади, а справжні партизани, які в селах відстежували рух колон рф, їх склад, кількість”, – розповів Олег Пилипенко.

Нагадаємо, ми писали:
Шевченкове — на лінії вогню: у селі залишилися найсміливіші

Але, на жаль, невдовзі під окупацією опинилася значна кількість населених пунктів Шевченківської громади, голова ТГ Олег Пилипенко опинився в полоні, звідки його змогли повернути в червні 2022 року.

Довгі 9 місяців боротьби та окупації, сліз та страху пережили жителі Шевченківської громади. 

Ми повідомляли про цей період:
Загиблі, руйнування та пожежі: знов обстріляне село Шевченкове

Пожежа в Шевченково через обстріли з боку рф (травень 2022 р.)
Пожежа в Шевченково через обстріли з боку рф (травень 2022 р.)

Практично вщент були зруйновані ворогом села громади: Новогригорівка, Зоря, Мирне, Оленівка, Новоруське, Тернові Поди, Любомирівка, Луч. В селі Шевченкове пошкоджено 540 домогосподарств, загалом по громаді – 2500 будинків пошкоджені частково або зруйновані повністю.

наслідки обстрілів росіянами будівель Шевченківської громади

Одним з таких домогосподарств є 4-квартирний  будинок, в двох квартирах якого жили пенсіонери. Окупанти завдали удару по житловому будинку керованою авіабомбою 19 березня 2022 року. На момент вибуху, в будинку знаходився чоловік 1937 року народження. На щастя, його встигли дістати з-під завалів живим.

“Тут знаходилося 4 квартири, вулиця Шевченка, 23, тут було 4 хозяїна. Це сталося 19 березня 2022 року о 8-ій годині ранку. Я була у сестри. Якби я не була у сестри, то я була б тут…”, – зі сльозами на очах розповіла мешканка будинку Анна Піскун.

10 листопада 2022 року – день, коли  Збройні Сили України звільнили Шевченківську громаду від російської орди.

Нагадаємо, ми писали:
“У нас у п’яти  населених пунктах немає жодної людини”, – як живе звільнена Шевченківська громада

З першого дня після звільнення громади в ній розпочалися відновлювані роботи.

Читайте також:
Жителі прифронтового Шевченково проводять суботники для відновлення свого села

Голова ТГ Олег Пилипенко, його заступники та соціальна служба також з перших днів звільнення почали інтенсивно працювати над ліквідацією наслідків російської військової агресії. До Шевченківської громади почали залучатися благодійні фонди, які забезпечували необхідними матеріалами пошкоджені домогосподарства. Так, значну допомогу надають БФ «Карітас Миколаїв», «ACTED», Громадська організація «10 квітня» та інші.

Зважаючи на велику кількість зруйнованих та пошкоджених будинків у Шевченківській громаді, місцеве населення повертається до своїх домівок поступово. Зараз тут на постійній основі проживає 11 тисяч мешканців, а також внутрішньо переміщених осіб з Херсонщини – 520 громадян.

Благодійні фонди та місцева влада оперативно допомагають постраждалим людям в забезпеченні першочерговими матеріалами, якими можна тимчасово облаштувати будинки: тенти, шифер, гідроізоляційні плівки, буржуйки, дрова, посуд.

Станом на сьогодні, лінія фронту знаходиться у відносній близькості до громади, є багато перепон щодо максимальної роботи по відновленню, але навіть такі проблеми не стають на шляху смілих людей, які кожного дня відбудовують та ремонтують житлові будинки громади. Так, міжнародна благодійна організація «Карітас» стала першою в Шевченківській громаді, яка встановлює тут модульні будівлі. 

Ці повноцінні будинки (з кухнею, санвузлом, кімнатою для відпочинку) стануть для людей справжнім спасінням. Представниками фонду була відібрана певна кількість громадян, які першочергово потребують такого житла. Зараз ці модулі оперативно встановлюють на території громади.

Загалом на території Шевченківської територіальної громади планувалося встановити близько 50 будинків із сендвіч-панелей. Це буде цілий новий житловий масив. Перевагу при отриманні такого житла матимуть багатодітні родини, маломобільні мешканці та інші найбільш вразливі верстви населення.

«Звичайно, що це будуть люди, які були зареєстровані у громаді до повномасштабного вторгнення та їхні будинки повністю знищені», – уточнив голова ТГ Олег Пилипенко.

Інші організації також допомагають громаді модульними будиночками. Rotary Club Deinze разом із Rotary Club Mykolaiv та Гуманітарний штаб “Центру підтримки бізнесу та економічного розвитку”, об’єднавши зусилля, передали восени 2023 року нове житло двом місцевим сім’ям. Обидві конструкції були виготовлені на одному з миколаївських підприємств, доставлені на місце, змонтовані та під’єднані до комунікацій. Модулі утеплені, мають ванну, туалет, кухню з плитою, ліжка, мають електричне опалення, підігрів води. Вартість одного такого модульного будинку (повний комплект, включаючи все обладнання) – 12,5 тисяч доларів.

Ці тимчасові помешкання профінансовані партнерами із Бельгії. Ці будиночки стали справжнім символом надії та відродження для сімей – вони не лише забезпечили людей гідним житлом, але й дали їм нову можливість розпочати життя з чистого аркуша.

Керівництво ОТГ залучає до відновлення величезну кількість донорів та грантів. Так, нещодавно відбулася робоча поїздка до Польщі та Німеччини, основне питання – відбудова громади.

Раніше повідомлялося:
Шевченківська ТГ стала першою в області, де проходить гуманітарне розмінування

Міжнародна організація «Save the children» забезпечила громаду новою водонапірною баштою, оскільки попередня була знищена внаслідок ворожих обстрілів.

фото – зі сторінки О. Пилипенка у соцмережі

Гуманітарна організація «ACTED» допомогла з обладнанням для відновлення водопостачання населенню. Німецькі партнери допомагають з технікою: влітку громада отримала новий навантажувач та гідравлічні візки. ГО «Десяте квітня» надала 15000 листів шиферу, який розподілено між селами громади.

Завдяки підтримці організації Save The Children, команда гуманітарного штабу «Центру підтримки бізнесу та економічного розвитку» доставила до Шевченківської громади допомогу у вигляді великої рогатої худоби, адже мешканці повинні відновити власні економічні активності, щоб забезпечувати свою родину:

гум допомога у вигляді корів

А в рамках програми підтримки Миколаївської області, за співпраці Королівства Данія з UNOPS, Шевченківська громада отримала сучасну машину-сміттєвоз:

мусоровоз от Дании в Шевченковскую громаду

У вересні 2023 року було завершено роботи в житловому будинку села Луч Шевченківської ОТГ. Це третій будинок, який відремонтували тут волонтери. Люди дякують благодійному Фонду “Відновлення Півдня”, Шевченківській громаді за наданий шифер і ліс та всім іншим причетним до доброї справи:

Кілька фото пошкодженого дитячого садка на території Шевченківської громади, який ODU (нідерландська ГО, що працює з Україною. Крім напряму гуманітарної допомоги, ODU минулого року почала відновлювати пошкоджені через війну об’єкти) має намір відремонтувати:

А от Шевченківський ліцей наразі – вже з відремонтованим дахом. Будівля отримала пошкодження внаслідок російських обстрілів, і найбільше дісталося саме даху. Аби зберегти ліцей від руйнування, потрібно було повністю замінити покрівлю.

“У громаді, яка значно постраждала через бойові дії, коштів на це не було. Тому разом з командою вирішили шукати варіанти з позабюджетним фінансуванням і знайшли спонсора, який погодився профінансувати і матеріали, і роботу. І ось після трьох місяців роботи закінчені. Тепер дощі будівлі не страшні, а у педколективу та школярів є більше впевненості, що вони зможуть повернутися у стіни рідної школи.

Окрім того, в будівлі замінили вікна, які громада придбала раніше. Наразі в планах – провести ремонт у підвалі та обладнати в ньому сховище. Знову ж таки, за позабюджетні кошти”, – повідомив у соцмережі “Фейсбук” Олег Пилипенко.

Шевченковский лицей отремонтирован

“Цей ліцей важливий ще й тому, що є опорним закладом освіти для Шевченківської громади, у якій вцілілих шкіл майже не залишилося”, – зазначає голова ОТГ.

Тривають ремонтні роботи з відновлення ще одного із дитячих садочків. З місцевого бюджету було виділено 995 517 грн для відновлення будівлі цього закладу, яка була пошкоджена внаслідок агресії російської федерації.

Ось так тут було після обстрілів:

Етапи ремонту:

Ще в одному закладі освіти Шевченківської громади на початку листопада 2023 р. розпочато роботи з капремонту покрівлі, будівля якого була сильно пошкоджена в результаті збройної агресії рф (за рахунок коштів місцевого бюджету):

Крім іншого, Шевченківська ОТГ була залучена до цифрового форуму “Дієвий ЦНАП 4.0”, який нещодавно пройшов у Києві і на якому обговорювали трансформацію системи надання адміністративних послуг під час повномасштабної війни.

З повідомлення Олега Пилипенка відомо, що Шевченківська ТГ стала одною з небагатьох громад в Україні, які буде забезпечено новітньою технікою і обладнанням для ефективної роботи ЦНАП.

“19 – 20 жовтня 2023 року відбувся DIGITAL FORUM: Дієвий ЦНАП 4.0. Розбудова мережі Центрів надання адміністративних послуг, кількість і якість цих послуг – це один із серйозних викликів. Дуже суттєвою тут є допомога Міжнародних організацій, які будуть допомагати громадам оргтехнікою, обладнанням та меблями. Для 10-ти громад України будуть “з нуля” побудовані нові сучасні ЦНАПи. Шевченківська громада потрапила в цей перелік. Також для 13 громад в якості мобільного ЦНАП буде надано спеціалізований автомобіль. І ми також там є! Ми прикладемо максимум зусиль, щоб вже в 2024 році жителі Шевченківської сільської ради могли отримувати максимальну кількість послуг, не виїжджаючи за межі громади”, – повідомив голова ТГ.

5 листопада в м. Миколаїв пройшов Регіональний Форум «Голос громадянського суспільства в формуванні та реалізації плану відновлення України», і якому також ізяв участь голова Шевченківської ОТГ.

“Обговорили ряд проблемних питань, які виникають при відбудові постраждалих громад, об’єктів цивільної інфраструктури та житлового фонду… Лише спільними зусиллями ми здатні досягти намічених цілей!”, – зазначає Олег Пилипенко.

Щодо найбільш амбітних планів на майбутнє: в Шевченківській громаді хочуть побудувати завод, який буде переробляти будівельні відходи від зруйнованих об’єктів, які потім використовуватимуть у їхній відбудові. Попередньо, відібрано дві локації, де може бути побудований завод – селища Луч та Полігон. Очільник громади повідомляє, що громада наразі займається питанням зміни цільового призначення землі, та сподівається, що разом з однодумцями зможе втілити ці плани в життя.

«Шевченківська громада має для цього хороше логістичне розташування – між двома обласними центрами, які мають руйнування (передбачається, що завод працюватиме для переробки будівельних відходів двох областей – Миколаївської та Херсонської). Інвестор розглядав багато локацій, і той проект, який ми презентували, виявився найбільш вдалим і успішним.

Інвестори – це люди, які представляють Бельгію та Францію. Ще один інвестор представляє Ізраїль. І там, і там є відповідні технології та обладнання для ресайклінгу (багаторазового використання ресурсів за рахунок повної переробки відходів від стану сировини до стану готового продукту, – прим. ред.). Це дві незалежні історії, але я думаю, що вони мають хороше продовження.

У нас ще є ряд екологічних проектів, які ми з ними також обговорювали. Зрозуміло, що це не буде прямо завтра, але все буде залежати від безпекової ситуації», – розповів очільник громади Олег Пилипенко.

Він зазначає, що ресайклінг відходів значно знизить вартість відбудови зруйнованих об’єктів:

«Це будуть лінії по переробці зруйнованих об’єктів. Також там будуть лінії по виробництву сировини, будівельних матеріалів, які можуть бути повторно використані. Демонтовані об’єкти потрібно буде відновлювати, будувати. Зараз в Україні з будівельними матеріалами набагато складніша ситуація, ніж до повномасштабного вторгнення. Для того, щоб здешевити будівельні матеріали, будуть застосовані ці технології. Можна буде з відходів отримувати щебінь, пісок, цемент. Ми прораховували, це значно знижує вартість відбудови. Це основна задача», – розповів голова ОТГ.

«Ви ж розумієте, що ніхто не будуватиме завод, який пропрацює півроку і все. Тобто донори, інвестори вже оцінили, що це років на 10 роботи», – казав Пилипенко журналістам ще влітку 2023 року.

Важливим напрямком у житті громади є допомога Збройним Силам України. Так, у Шевченківській сільській раді працює програма підтримки військових, які зареєстровані в ОТГ. А сумма підтримки Сил Оборони лише за цей рік склала 2,5 млн гривень (це 30% від військового ПДФО громади).

За три попердніх місяці Шевченківська громада провела найбільшу кількість оглядів постраждалих будинків по державній програмі “Є-відновлення”, випереджаючи за цим показником навіть Миколаївську міську ТГ. Із 600 заяв, які зареєстровані у програмі “Є-відновлення” по громаді, наразі оброблено 35% заяв, із них по 50% заяв вже виплачено кошти, зважаючи на те, що відповідна комісія почала працювати з 20 липня 2023 року.

З бюджету громади виділено близько 40 000 000 грн на ліквідацію наслідків збройної агресії. За ці кошти поступово відновлюються постраждалі території. Громада налічує 21 населений пункт, і кожен з них через війну з росією зазнали суттєвих пошкоджень.

Наразі відновлення триває, Шевченківська громада живе. Як кажуть її мешканці, “головне, що без російських окупантів; головне, що ми вдома”.

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button