Суспільство

Шевченківська ТГ стала першою в області, де проходить гуманітарне розмінування

Замінованими залишаються ще 280 тисяч га угідь

Цей материал також доступний

В Миколаївській області обстеження та розмінування станом на 26 березня 2023 року потребує 280,8 тис. гектарів сільськогосподарських земель.

На засіданні Міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарного розмінування Миколаївщина визначена пріоритетною серед областей, що підлягають очищенню від боєприпасів.

“Над розмінуванням області станом на березень працює десять піротехнічних розрахунків ДСНС. Ця кількість найближчим часом буде збільшена, чітко можна бути сказати через декілька тижнів, але можливо навіть збільшення вдвічі. У нас працює три розрахунки Національної поліції, вибухотехнічна служба, Державна служба спеціального транспорту. Очікуємо на прибуття шести військових додаткових розрахунків”, — розповів кореспондентам Суспільного перший заступник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Георгій Решетілов.

Станом на 26 березня обласна влада співпрацює з шістьма міжнародними організаціями, що здійснюють розмінування.

“З ким проведені перемовини, то частина з них зайшли в область та вже працюють здебільшого з технічного розмінування, інформування населення. Вже розпочали на певних ділянках технічне розмінування дві організації, ще три організації отримали дозвільні документи та почнуть роботу в найближчі тижні”, — каже Георгій Решетілов.

За словами Решетілова, між оператором протимінної діяльності, ДСНС, Нацполіцією та військовими триває координація з Миколаївською обласною військовою адміністрацією щодо ефективної роботи. В області діє Координаційний штаб з питань очищення території.

“Ми зараз активно працюємо, щоб вийти мінімально на 80 відсотків посівних земель, щоб було менше ніж 20 відсотків земель, які аграрії не зможуть використовувати у 2023 році”, — розповів перший заступник голови ОВА.

Згідно з критеріями, вказаними в плані гуманітарного розмінування України, щільність забруднення територій поділяється на категорії:

  • низька – території, де не велися бойові дії, але існує ймовірність виявлення вибухонебезпечних предметів.
  • середня – деокуповані території, які потрапляли в зону постійних обстрілів, здійснювали свою діяльність військові формування і на яких є висока ймовірність виявлення вибухонебезпечних предметів.
  • висока – території поблизу лінії бойового зіткнення, стосовно яких є інформація щодо встановлених мінних полів та застосування засобів дистанційного мінування.

Інформацію щодо щільності забруднення готують територіальні громади та подають її до обласної військової адміністрації.

Шевченківська територіальна громада стала першою в області, де триває гуманітарне розмінування, – розповів голова громади Олег Пилипенко.

“Процес розмінування достатньо довгий, тому що дуже великий обсяг площ. Другий момент, не усі організації мають право підривати боєприпаси безпосередньо там, де вони будуть знайдені, тобто в деяких випадках у них будуть маркувати й чекати, поки прийдуть надзвичайники, або вибухотехніки й будуть їх підривати”, — каже Олег Пилипенко.

Шевченківська громада майже три місяці співпрацює з фондом Demaning Solutions.

“Вони займалися гуманітарним розмінуванням критичної інфраструктури, а також шкіл садочки й амбулаторій. Вони повинні завершити перший етап інструментальний огляд, потім уже будуть заїжджати на ці об’єкти спеціалісти, які будуть займатися безпосереднім розмінуванням”, — говорить Олег Пилипенко.

Також в громаді працюватимуть 35 саперів ДСНС з інших областей.

“Оскільки ми приміська громада, щоб ці люди не втрачали дорогоцінний час, це півтори години в одну сторону. Ми зараз розв’язуємо питання стосовно того, щоб їх поселити безпосередньо в одному з населених пунктів громади, щоб вони весь світовий день займалися безпосередньо цими всіма обов’язками”, — розповідає Олег Пилипенко.

Вибух після розмінування в Шевченківській громаді
Вибух після розмінування в Шевченківській громаді. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

За словами голови громади, Шевченківська громада найбільш замінована громада Миколаївського району та друга в області щодо замінування.

“У нас є комунікація з усіма службами й центрами, ми координуємо їхню роботу в питанні, щоб вони між собою не перетиналися, щоб вони рівномірно охопили територію. Через громаду йшла 8,5 місяців лінія фронту, ступінь замінованості досить високий”, — каже Олег Пилипенко.

Зі слів голови, мінна небезпека в Шевченківській громаді затягнеться мінімум на 10 років.

“У нас мінімум 40 тисяч гектарів потрібно розміновувати насамперед. Тобто це той мінімум необхідний, найскладніші ділянки”, — додає Олег Пилипенко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button