Пригоди

"У нас у 5 населених пунктах немає жодної людини", - як живе звільнена Шевченківська громада

70% своїх атак на Миколаїв російська армія проводила саме через цю громаду

Цей материал також доступний

Голова Шевченківської територіальної громади Миколаївської області Олег Пилипенко докладніше розповів проекту Радіо Свобода «Новини Приазов’я», що відбувалося з населеними пунктами під час окупації та після звільнення. Він зазначив, що зруйновано майже всю інфраструктуру, а деякі села тепер взагалі безлюдні.

Шевченківська громада налічує 21 населений пункт, що розташовані між Херсоном та Миколаєвом, фактично посередині. За словами Пилипенка, 70% своїх атак на Миколаїв російська армія проводила саме через цю громаду. І весь цей час через ці населені пункти проходила лінія фронту.

Пилипенко розповів, що частина населених пунктів перебувала в окупації до вересня, а 10 листопада відбулася повна деокупація Шевченківської громади.

“Росіяни дуже швидко тікали, але вони встигли знищити трансформаторні підстанції, залишити людей без варіантів відновлення електропостачання. В одному із сіл перебито газопровід, тому інші населені пункти не отримують газопостачання. Найбільше постраждали населені пункти, які були на лінії зіткнення, тобто там У нас у 5 населених пунктах немає жодної людини, і вони фактично припинили існувати, тому що вони знищені до фундаменту Там немає жодного вцілілого будинку, немає жодного уцілілого об’єкта інфраструктури, тобто це і навчальні заклади , і заклади культури, і дитячі садки, і адмінбудівлі. Ну, і теж немає стовпів ліній електропередач, трансформаторних підстанцій, що вціліли…”, – зазначає він.

Пилипенко зізнається, що зараз дуже складно спрогнозувати, як швидко відновити всю інфраструктуру.

Глава громади зазначив, що деякі населені пункти обстріляли забороненими фосфорними боєприпасами.

“Фактично вони вигоріли вщент. Тобто люди навіть не мають варіантів забрати речі зі своїх будівель. Це дуже емоційно складно пережити, бо люди вже сьогодні почали повертатися в ці населені пункти в надії побачити вцілілі будинки. Те, що вони там бачать це звичайно я проїхав по всіх населених пунктах, які були деокуповані і перебували на лінії зіткнення, там де 8 місяців точилися запеклі бої. з тим, дуже великий біль і зневіра від того, що я побачив у тих населених пунктах, які фактично знищені”, – зазначив він.

Мешканці тих населених пунктів, які повністю знищені, здебільшого виїхали, каже Пилипенко.

“Люди поїхали, бо інакше були б смертельні випадки. Але все ж таки загиблі серед цивільного населення у нас були. Тобто люди гинули, їх ховали. Зараз буде складна процедура, бо вона поки що повністю не відпрацьована – це ексгумація людини, тому що їх ховали у дворах і потім встановлення факту смерті конкретної людини, відповідні служби цим займатимуться, потім поховання вже на цвинтарях. хрести вигоріли і багато пам’ятників розбито. Тобто буде потім ще процедура встановлення того, хто де похований”, – сказав він.

Глава Шевченківської громади повідомив, що багато хто з тих, кого доводилося ховати у дворах під час окупації – люди похилого віку.

“Вмирали, тому що не було доступу до ліків, не було можливості нормально харчуватися. Магазини не завжди могли забезпечити продукцією і люди не завжди мали гроші купити”, – сказав він.

За словами Пилипенка, окупаційна влада виплачувала жителям по 10 тисяч російських рублів на людину, але робила це до серпня, потім виплати припинилися.

У серпні людям, у кого були діти шкільного віку, видали по 30 тисяч карбованців та змушували вчитися за російською програмою. Зараз повертаємось до нормального навчання.

За оцінками голови громади, відновити пошкоджене електропостачання у селах вдасться не раніше ніж за місяць.

По газопостачанню – до одного населеного пункту газ надходить, потрібно шукати де було перебито газопровід, тоді в інших населених пунктах також можна буде відновити газопостачання.

“На сьогоднішній день дуже велика буде проблема – це із забезпеченням дровами, тому що ми в даний час забезпечуємо дровами ту територію, яка у нас була під нашим контролем і фактично з сьогоднішнього дня у нас з’явилося ще 6 населених пунктів і потрібно буде вирішувати це питання. . Люди не будуть кинуті”, – сказав він.

Єдине, з чим є певна проблема – з логістикою, бо все заміновано. Потрібен безпечний шлях для вантажівок, і потім ми зможемо постачати людей дровами. Пилипенко зазначив, що зараз звільненими населеними пунктами розвозять генератори, завдяки чому можна буде запускати водонапірні вежі.

Поки що не запрацює житлово-комунальне підприємство на тій території, бо персонал евакуйований, а техніка – всі вкрали.

Аналогічна ситуація спостерігається у медичній сфері – медобладнання з амбулаторії вивезли окупанти.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button