СуспільствоТема дня

Жителі прифронтового Шевченково проводять суботники для відновлення свого села

Люди самотужки прибирають наслідки російських обстрілів у церквах та школах. ВІДЕО

Цей материал також доступний

Минулими вихідними місцеві жителі та волонтери Шевченківської громади зібралися на суботник, щоб розпочати роботи з відновлення школи, інтернату та церкви після обстрілу російської армії, – повідомляє кореспондент “Korabelov.Info”. Крім зруйнованих і пошкоджених будинків, постраждали також навчальні заклади, приватні підприємства, магазини і заводи. Незважаючи на небезпеку, що продовжується, небайдужі жителі почали самотужки облагороджувати і відновлювати рідне село.

Парафіяни та волонтери провели прибирання на території церкви в Шевченково. Самостійно люди змогли навести порядок на великій ділянці землі, в обвугленому будинку церкви, де зберігалися побутові речі служителів, ікони і книги.

“Я не знаю, що можна було знайти “військового” в нашому будинку при церкві  але його просто спалили. Все, що там було, на жаль, повернути не можна”, – каже один з місцевих жителів.

«русский мир» прийшов і в будівлю школи-інтернату імені Шевченка, де зараз також є значні руйнування. Прямі влучення російських ракет зруйнували головний вхід навчального закладу, музичний та етнологічний кабінети, господарські будівлі, їдальню. Ця школа була одним з важливих об’єктів у Шевченківській громаді, оскільки учнями були діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Для випускників звістка про руйнування інтернату стала шоком, так як для багатьох з них це був їх будинок.

зруйнована російськими військами школа у Шевченковому (архівне фото)

«Як шкода, що це сталося, наша рідна школа дуже постраждала. Як би я хотіла повернутися до своєї школи, до своїх вчителів та опікунів. Коли я дивилася на фотографії, на яких школа просто “рознесена”, сльози текли градом, все дуже страшно», – коментує випускниця школи-інтернату.

Крім того, 30 жовтня 2022 року педагогічний колектив, волонтери та місцеві жителі розпочали роботу з ліквідації наслідків російських обстрілів у шевченківській школі. Навчальний заклад неодноразово піддавався атакам з боку окупантів – територія і сама будівля школи, на жаль, мають значні пошкодження.

За словами директорки школи Ольги Ясенко, пошкоджено дах навчального закладу, впали дві бетонні плити на другому поверсі, а також розбиті всі вікна, – повідомляє Suspilne Mykolayiv.

На допомогу в організації будівельних матеріалів прийшов місцевий житель Віталій, який з початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну залишався в рідному селі і допомагав у всіх життєво важливих справах. Він збирав людей і організовував робочі бригади, знаходив необхідні матеріали, машини та обладнання.

Фото “Суспільне Миколаїв”

Решта жителів Шевченково, які були змушені покинути село через війну, не втрачають надії найближчим часом повернутися додому, чекають якнайшвидшої перемоги і вважають, що вона не за горами.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button