ПригодиСтаттіСуспільствоТема дня

Люди - проти корупції: в справі про чиновників та "Сіру" площу в Миколаєві - 44 свідка

"З таким місцевим самоврядуванням... довести до пуття те, що відбувається в нашій країні, абсолютно неможливо", - прокурор про миколаївських чиновників. ВІДЕО

Цей материал також доступний

“Корупція продовжує залишатись в нашій країні однією з найбільших проблем. Так вважає 64% українців… Тобто корупція – це те, що несе негатив для кожного з нас. Всі ми, громадяни своєї держави, хочемо бачити свою країну зовсім іншою (без корупції, – прим.)”, – зазначив прокурор Генпрокуратури України Станіслав Броневецький у своїй вступній промові на судовому засіданні по справі розкрадання коштів під час реконструкції в Миколаєві площі Соборної (яку поміж людьми часто називають “Сірою” через її непоказний вигляд).

“Цифри, які я навів, шановний суд, це результати соціологічного опитування в Україні «Корупція в Україні-22: розуміння, сприйняття та поширеність», які презентували НАЗК, антикорупційна система ЄС та дослідницька компанія Info Sapiens… Опитування демонструє, що у суспільства є гостра необхідність на боротьбу з корупцією та на справедливість. Саме справедливості від нас чекають громадяни України, саме іншого життя, непов’язаного з “вирішенням питань”, непов’язаного з різного роду “темниками”, з різного роду “своїми” тендерами, непов’язаного з “відкатами”. Непов’язаного з тим, що комусь можна щось “занести” і вирішити питання по суті. Непов’язаного з тим, як за вуха притягують свою компанію, для того щоб взяти участь у тендері і як наслідок збільшити вартість робіт чи не на 2/3 від попередньої вартості, яка планувалася (про що ми будемо говорити на судовому засіданні), і як наслідок залучити своїх субпідрядників, через яких штучно накручувати ціни, а ці кошти класти собі у кишеню. Люди хочуть іншого, люди чекають на інше. І я сподіваюся, що ми зможемо (правоохоронні структури, я маю на увазі) дати ось це інше”, – зазначив прокурор на судовому засіданні 3 липня 2023 року.

Читайте також:
Справа “Сірої площі”: чиновники жадали повернути кошти застав, посилаючись на війну

“…Є проблеми, пов’язані саме з корупцією в Україні. Перш за все, люди втрачають надію на краще життя. Люди зневірюються, люди бачать, що на місцях подолати те, що коїться, неможливо. Я говорю і про правоохоронні органи, і про судові органи, про генвиконавчу владу, і в тому числі про ограни місцевого самоврядування… І перша корупція, перша ланка з корупцією, з якою стикається кожен громадянин, – це, власне, місцеве самоврядування…

Чиновник повинен розуміти і відавати собі розуміння, що роль чиновника – це, перш за все, служіння народові. Не політичній силі, яка привела його до влади, чи завдяки якій він зайняв якусь посаду, не конкретному шефу своєму, який призначив на цю посаду. Виключно українському народу і громадянину загалом…

Обвинувальний акт, який скеровано до суду, – про кримінальне провадження, яке показує, як бути не повинно. Абсолютно типічна історія (тому що, читаючи публікації ЗМІ, постійно стикаємося з тим, що якась міська рада десь закупила якісь роботи чи послуги, чи товари, матеріальні цінності за кошти, що в три чи чотири рази, п’ять, десять перевищують ринкову вартість товарів. Це ж відбулося і в даному випадку.

Перш за все, коли було задекларовано необхідність проведення реконструкції та ремонту площі Соборної міста Миколаєва, йшла мова про трошки більше 34 млн гривень, де було задекларовано фонтан, пішохідну зону тощо. В подальшому абсолютно безпідставно, абсолютно без жодного обґрунтування (і сторона обвинувачення буде доводити це у судовому засіданні) цю суму розвивають до 90 мільйонів і декларують (департамент ЖКГ з одного боку, а з іншого – підрядник в особі пані Лозовенко), що з 16 травня по 9 вересня 2019 року ці роботи повинні були бути виконані. Станом і на даний час роботи так і не виконано…

Що ж відбувається далі? Лозовенко Марина Костянтинівна, будучи директором БВК «ПИК-СТРОЙ», залучає своїх субпідрядників, які, з одного боку, постачають гранітну плитку для облицювання цієї площі. Ціна цієї плитки дивним чином збігається з кошторисно-проектною вартістю, яку розробив обвинувачений адвоката Павловича ДО оголошення відбірного тендеру на закупівлю робіт та послуг та товарно-матеріальних цінностей. Дивним чином обвинувачений Коренєв починає спілкуватися з представником ТОВ “ІМПЕРІЯ ВОДИ УКРАЇНА” (гендиректор – обвинувачений Ігор Володимирович Великий, – прим.) ще тоді, коли не оголошено тендер і не підписано договір, вже обговорюючи, яким чином, які елементи будуть поставлені на Соборну площу у місті Миколаєві.

Як наслідок, ми бачимо статистику ринкової вартості відповідних об’єктів, які були поставлені: це і плитки гранітні, це і необхідні елементи для облаштування фонтанів тощо. І як наслідок, експертизою встановлено та підтверджено завдання збитків департаменту ЖКГ на суму понад 26 млн…”, – йшлося у вступній промові прокурора Генпрокуратури України.

Як ми бачимо, конкретно департамент міської ради та й, відповідно, службові особи міської ради свою діяльність побудували не для того, аби служити українському народу і кожному конкретному громадянину, мешканцю Миколаївської територіальної громади, а навпаки: спрямовували свою діяльність на те, аби таким чином заробляти грошові кошти та в подальшому їх розприділяти…

Так ось, з таким місцевим самоврядуванням… побудувати й довести до пуття те, що відбувається в нашій країні, абсолютно неможливо. Більш того, ми знаємо, що зараз триває війна, знищуються, пошкоджуються елементи критичної інфраструктури на місцях. Під все це (на відбудову, – прим.) будуть виділятися кошти. Так от, я рахую, що власне і кримінальне провадження, що стосується законності чи незаконності дій службових осіб одного з органів, однієї з міських рад, повинно також і слугувати прикладом для інших: адже у відкритому судовому засіданні інші представники місцевого самоврядування чуючи, бачачи результативну та позитивну роботу Верховної антикорупційної структури, задумаються зайвий раз, чи потрібно їм освоювати бюджетні кошти, які будуть розраховані власне на певне відновлення чи заміну якихось елементів інфраструктури”, – додав між іншим Станіслав Броневецький.

Також прокурор заявив про залучення до розгляду цієї справи Вищим антикорупційним судом України 44-х свідків. Серед них – Богданович, Євпак, Михайленко, Кірчукова, Паламарчук, Костюченко, Саєнко, Корчагов, Жело, Алімов, Соловйова, Ісаков, Цвєткова та інші – як незнайомі широкому колу осіб люди, так і достатньо відомі небайдужі та активні мешканці міста Миколаєва.

3 липня 2023 року встигли виступити зі своїми вступними промовами і кілька представників сторони захисту (інші – наступним разом), заперечуючи словам прокурора.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button