ПригодиСуспільствоТема дня

Справа "Сірої площі": чиновники жадали повернути кошти застав, посилаючись на війну

ВІДЕО

Цей материал також доступний

3 липня 2023 року на засідані Вищого антикорупційного суду (м. Київ) по справі розкрадання коштів під час реконструкції площі Соборної (яку поміж людьми часто називають “Сірою” через її непоказний вигляд) у Миколаєві, розглядалися клопотання щодо скасування запобіжних заходів, які раніше обиралися для обвинувачених чиновників Олександра Брижатого (зараз очолює комунальне підприємство “Миколаївські парки”) та Сергія Коренєва (заступник міського голови Олександра Сєнкевича).

Клопотання мали на меті повернення заставодавцям коштів, які ще два роки тому були внесені на державний рахунок за те, щоб обвинувачені вийшли з СІЗО.

Читайте також:
Справа про “Сіру площу”: деякі підозрювані виїхали з України як біженці

Разом з клопотанням Олександр Брижатий надав суду фотографії будинка в Миколаєві, зруйнованого внаслідок обстрілу російськими військами.

– Оце двір, прямо от вікно туди, – пояснив він суддям.
– Але Ви в цьому будинку не проживаєте?, – уточнив суддя Маркіян Галабала.
– В будинку поруч.
– Будинок поруч сам постраждав чи ні?, – продовжував питати суддя.
– Частково, ну… Його відремонтували... – відповів Брижатий.

Обвинувачений Олександр Брижатий в суді (стоїть)
Обвинувачений Олександр Брижатий в суді (стоїть)

Нагадаємо, ми писали:
Подозреваемый в деле о воровстве на Соборной площади возглавил КП «Николаевские парки»

“Запобіжний захід Брижатому було обрано ще в 2021 році… Вважаю, що сума застави, яка обрана слідчим суддею не є “абсолютно непомірною”, про що свідчить те, що одразу після апеляційного перегляду даного судового рішення дружиною підозрюваного була ця сума внесена… Зараз Брижатий зазначив, що він працює. Відповідно, може здійснювати нормальну життєдіяльність без повернення цієї суми застави… Тож вважаю, що це клопотання не підлягає задоволенню, – висловив свою позицію прокурор Станіслав Броневецький.

Він також зазначив, що, крім того, залишаються і певні ризики (переховування обвинувачених від правосуддя, вплив на свідків тощо), з чим гаряче сперечалися захисники підсудних.

Так, наприклад, адвокат Сергія Коренєва зазначила, що той за останній час був за кордоном не менше шести разів, але завжди повертався:

“Я вважаю, що на даний час… ризиків, передбачених статтею 177 КПК України, їх просто вже немає. Зокрема, звертаю увагу на те, що Коренєв вже неодноразово здійснював виїзди за кордон, зокрема, з робочими відрядженнями. Таким чином був виїзд з 27.06.2022 року в місто Катовиці (Польща)… В жовні 2022 року в складі делегації перебував у відряжденні на автомобілі, беручи участь у німецько-українській конференції; з 20.11 по 27.11 2022 року також був у відрядженні в місті Тулча (Румунія); після був з 18.02 по 23.02.2023 року був у відрядженні до міста Роттердам (Нідерланди); також перебував з робочим візитом в Японії у 2023 році… У зв’язку з цим я вважаю, що такий ризик, як можливість втекти чи переховуватися від органів прокуратури, слідства, суду, він аболютно себе нівелював…”, – каже Тетяна Мельник.

“Крім того, хочу звернути увагу на те, що заставодавцем Коренєва є Грушовець Євген анатолійович (один з адвокатів – прим. ред.). Ці грошові кошти протягом трьох років все ж таки знецінилися (і повномасштабна війна повпливала цьому)… і вони є власністю заставодавця, тобто в будь-якому випадку їх неможливо буде стягнути в якості санкцій у випадку винесення обвинувального вироку…”, – вважає захисниця Сергія Коренєва.

Обвинувачений Сергій Коренєв у суді
Обвинувачений Сергій Коренєв у суді

Розглянувши надані документи, суд постановив: клопотання Андрія Капури (захищає Олександра Брижатого) та клопотання Тетяни Мельник (захищає Сергія Коренева) щодо скасування запобіжних заходів у вигляді застави (а це біля 4,5 млн грн на двох обвинувачених чиновників) залишити без задоволення.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button