СуспільствоТема дня

Ображаючи один одного: миколаївці не зійшлися в думках, що саме треба святкувати 6 січня

Результати опитування та обговорення в соцмережах

Цей материал також доступний

“Що Ви відмічаєте сьогодні?”, – спитала редакція Кorabelov.info у підписників нашого Телеграм-каналу 6 січня 2024 року. Серед майже трьох тисяч читачів, які побачили анонімний онлайн-опрос, лише близько 900 висловили своє ставлення до спірного питання – яке свято в цей цень вважати “правильним”.

Варіант відповіді Святий вечір перед “старим” Різдвом (як раніше)” обрали 35% респондентів (більше, ніж 300 читачів).

Натомість, 29% опитаних мешканців Корабельного району відмічають сьогодні Водохреща. “Хрещення Господнє! Все повертається на круги своя! Зі Святом, Православні! Миру, добра та перемоги нашій Україні!!!”, – написав з цього приводу автор одного з коментарів.

36% миколаївців відповіли: “Нічого, для мене це звичайна субота”.

опрос среди николаевцев по 6 января 2024 г.: Святой вечер или Крещение?

Читайте також:
“На зцілення душ і тіл”: в Корабельному районі вперше за новим календарем святкують Водохреща. ФОТО

Зазначимо, що обговорення сьогоднішньої дати та питання освячення води в храмах у нашій “Фейсбук”-групі вилилося в широкий спектр суперечок, що охоплюють релігійні, історичні та національні теми. Дебати характеризуються високою емоційністю та протиставленням різних точок зору, особливо в контексті православних традицій та сучасних соціально-політичних реалій.

Багато хто з миколаївців, обговорюючи відмінності в датах Різдва та Хрещення між різними християнськими конфесіями та календарями, ображають інших, називаючи один одного неосвіченими, критикуючи їхні думки та “неправильне розуміння історії”, дивлячись на проблему через призму свого особистого розуміння.

“У христиан западного обряда и у католиков 6 января – водохреща, а у православных – 7 января Рождество, а 19 Крещение”, – вважає, наприклад, Зінаїда К.

“Кукусік! Відкрий Гугл і почитай, коли святкували Різдво до створення союзу”, – зауважує їй Ганна Б.

“Да ты празднуй когда хочешь, это твое право, а православные будут праздновать Крещение 19 января, а 7 Рождество”, – не заспокоюється Зінаїда.

“І на війну православні нехай підуть! Змінять тих, хто в окопах безвилазно. А потім подивимося, як ви будете святкувати Різдво разом з москалями”, – відповіла їй Ганна.

“Читаю і в шоці, наскільки люди елементарних речей не знають. Не діло у вірі, а діло в календарі, по якому святкують: по Юліанському, Новоюліанському або Григоріанському. Наприклад, Румунія в більшості своєї православна, але святкує по Григоріанському календарю, а ви всіх ділити на християн і католиків”, – зазначає Наталя В.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте також:
Депутати пропонують запровадити в Україні нове свято – Міжнародний чоловічій день

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button