Пригоди

Рада забрала "військовий" ПДФО у місцевих бюджетів

Миколаїв залишився без суттєвої дохідної частими міського бюджету

Цей материал також доступний

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт, яким пропонувалося переспрямувати податок з доходів фізичних осіб з забезпечення військових з місцевих до державного бюджету. Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради Роксолана Підласа.

За її словами, серед ключових норм законопроєкту передбачено, що доходи Дорожнього фонду в 2024 році спрямовуються в загальний фонд держбюджету і спрямовуються на потреби оборони; “військовий ПДФО” з 1 жовтня 2023 року до 31 грудня року, в якому буде завершено воєнний стан, зараховується до державного бюджету.

“Затягнемо пояси і будемо працювати”, – Кім не бачить трагедії в тому, що з бюджетів міст заберуть військовий ПДФО

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року “військовий ПДФО” спрямовується до державного бюджету в пропорції 50% на 50%: Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації на дрони (13 млрд грн) і Міноборони на закупівлю артилерійських систем (13 млрд грн).

З 1 січня і до 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, “військове ПДФО” розподіляється в таких пропорціях:

45% – ДСЗІ на дрони (прогноз 43+ млрд грн);
45% – Мінстратегпром для розгортання виробництва боєприпасів та зброї (43+ млрд грн);
10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО (близько 10 млрд).

“На Миколаєві можна буде ставити хрест”, – Сєнкевич не вірить, що місто отримає субвенції замість “військового” ПДФО

“Звичайне ПДФО” залишається в громадах в обсязі 64% (при цьому не менше 4% податку мають бути спрямовані на проведення розрахунків при виробництві теплової енергії, а також на підтримку підприємств з виробництва, постачання теплової енергії, а також централізованого постачання холодної води та водовідведення)”, – зазначила вона.

За її словами, згідно із законопроєктом, у 2024 році реверс не вилучається з усіх громад, також у 2024 році всі громади дотягуються до рівня доходів 2021 року дотаціями, а села та селища отримають можливість здійснювати внутрішні та зовнішні запозичення за погодженням з Мінфіном (зараз тільки міські громади можуть здійснювати).

При цьому залишки на рахунках органів місцевого самоврядування можна буде використовувати лише на пріоритетні видатки: соціальні, підтримку оборони, лікування та реабілітацію осіб, які постраждали від російської агресії тощо.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button