Суспільство

Червоне небо: рідкісне північне сяйво «Аврора» над Україною

Виглядає це водночас магічно та моторошно

Цей материал також доступний

В ніч з 5 на 6 листопада 2023 року в Україні і багатьох країнах Північної півкулі Землі, спостерігається яскраве полярне сяйво. На даний момент актуально і для північних країн Європи. Небо вражаючого кольору над Україною, що налякало багатьох людей, виявилось рідкісним сяйвом “Аврора”. Для нашої країни – це рідкисне явище. Для того, щоб побачити явище, дивитись треба в північну сторону неба. Про це повідомив лектор харківського планетарію Володимир Кажанов.

“Якщо є можливість, знайдіть місце для спостереження, без світлового забруднення, подалі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, що б був вид на обрій. Якщо не бачите очима, спробйте зробити фото смартфоном, налаштувавши зйомку з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив та зробіть кілька знімків з довгою витримкою: 5, 10, 20 секунд (ISO 200. 400…1600 чи більше). З налаштуваннями поексперементуйте, щоб не було пересвіченого неба чи темного, як смола”, – пояснив астроном, що зробити для того, щоб побачити сяйво.

На яскравих фото з соцмереж можна спостерігати, як у небі “розквітають” своєрідні північні сяйва на Київщині, Одещині, Миколаївщині, Донеччині, Херсонщині, Запорізькій області і в інших містах України. Подекуди небо стало повністю червоним. А у деяких областях сяйво відіграє рожевими тонами. Виглядає це водночас магічно та моторошно.

Володимир Кажанов пояснив, що небо червоного кольору спостерігають в різних областях України через геомагнітну бурю:

“Сталася потужна геомагнітна буря (Кр7 на 17:40 UTC), пов’язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому. Звісно, це явище природи буде повторюватись у майбутньому. Але спрогнозувати точний час і дату цього складно”.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button