СуспільствоТема дня

Кремінь вважає, що немає "російськомовних українців"

Мовний омбудсмен заявив, що такого терміну як «російськомовність» немає

Цей материал також доступний

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в інтерв’ю «Радіо Свободі» розповів, чому, на його думку, питання мови так гостро стоїть у суспільстві; чи були дискримінаційними виловлювання професорки Ірини Фаріон щодо російськомовних українських військових та про інші “мовні проблеми”.

Відповідаючи на питання, чи можна вважати українцями тих, кого називають російськомовними, Кремінь заявив:

Немає такого поняття «російськомовність». І ми – громадяни України. І цей маркер, який був запроваджений російською ідеологією, у тому числі визначається і рішенням КСУ. Якщо необхідно щось створити краще, то я як уповноважений, звичайно, стою на тому боці. У нас має вийти державна програма сприяння опануванню української мови як державної”.

Тарас Кремінь підкреслив, що українська мова є панівною в усіх сферах суспільного життя:

“Незалежно від того, чи це національні спільноти, чи це іноземці, всі повинні володіти українською мовою на території Української держави. Тому що це мова освітнього процесу, освітньої траєкторії, звичайно, життєвого майбутнього, і це свідомий вибір мови незламної нації”.

За його словами, українська мова є обов’язковою для ЗСУ.

“Від себе хочу сказати, що я готовий допомогти тим військовим, які тільки переходять на українську, з кращими можливостями. Але давайте не забувати про те, що боротьба на фронті відбувається і за те, якою мовою ми будемо спілкуватися. І кому, як не військовим, це все прекрасно розуміти”, — додав Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що нещодавно в суспільстві розгорівся скандал через заяву колишньої народної депутатки Ірини Фаріон, яка сказала, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади «Азов».

Такі вислови Фаріон викликали обурення серед українських військовослужбовців. СБУ розпочала кримінальне провадження та призначила низку експертиз щодо її висловлювань і публікацій.

А ще навесні 2023 року Тарас Кремінь говорив, що не вважає, що громадська діячка та науковиця Ірина Фаріон, відома своїми радикальними висловлюваннями проти російськомовності в Україні, спекулює на цих питаннях.

Нагадаємо, ми писали: Заборонена російська музика все ще звучить у громадських місцях, – мовний омбудсмен

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Кремень сам однозначно трендит на русском языке и лепит чушь !!!!!!! Кремень заедь в николаев и многие другие города , я вообще не слышу украинский здесь язык !!!!!! Сам бы с удовольствием общался на украинском , но кругом все по русски говорят

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button