СуспільствоТема дня

"Кіт у мішку": для Корабельного районного суду призначили 16 присяжних

Що відомо про людей, які вершитимуть правосуддя. ПОДРОБИЦІ

Цей материал також доступний

У ході онлайн-засідання сесії Миколаївської міськради 9 березня 2023 року, депутати прийняли рішення про затвердження списку присяжних Корабельного районного суду м. Миколаєва строком на три роки.

Варто зазначити, що після попереднього обговорення цього питання депутатами на засіданні постійної комісії “з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності” 21 лютого Тетяна Домбровська написала у соцмережі: “Я утрималася, оскільки вважаю, що ми не можемо голосувати за кота в мішку“, не розуміючи, хто ці люди, які відіграватимуть роль народного журі в судовому засіданні. Якщо ми як депутати повинні затверджувати такі списки присяжних, то має бути чіткий прозорий механізм їх відбору. Ми як представники місцевого самоврядування повинні знати цих людей, наскільки вони чеснотні та відповідають вимогам для такої роботи. А якщо у нас один із таких присяжних у Миколаївській області зараз під судом за державну зраду, то це ще одне підтвердження того, що ми повинні мати всю інформацію про таких людей перед тим, як голосувати”. При цьому Олена Кисельова зазначила, що відповідні кандидатури готуються районною адміністрацією, а на депутатську комісію потенційні присяжні не прийдуть, оскільки чинне законодавство їх до цього не зобов’язує.

Редакція “Корабелів.Інфо” спробувала, наскільки це можливо, “витягнути кота з мішка”, зібравши наявні у відкритому доступі дані про нових присяжних.

Новий список присяжних складається з 16 осіб:

Баклан Иван Мефодьевич
Іван Баклан

1. Баклан Іван Мефодійович (1962 р.н., підприємець (вже понад 20 років) з мкрн Кульбакіно. Зареєстровані види діяльності: монтаж водопровідних мереж, систем опалення та кондиціювання; роздрібна торгівля залізними виробами, будматеріалами та санітарно-технічними виробами в спеціалізованих магазинах). Любить природу, тварин та футбол; сусіди по району вважають його надійним другом, готовим прийти на допомогу у разі потреби. Є присяжним Корабельного районного суду з 2017 року.

2. Гончар Сніжана Степанівна. Якоїсь інформації про її особистість та рід діяльності знайти не вдалося.

3. Дремова Людмила Олексіївна (вчителька  Миколаївської гімназії №43 імені К.Ф. Ольшанського), вже була присяжною Корабельного районного суду з 2020 року.

Людмила Дремова
Людмила Дремова

4. Зєліков Олексій Олегович. Активіст та волонтер (офіційно – з листопада 2022 р.) із мкрн Широка Балка, патріот України, працює у ТОВ “Клімат-Сервіс-Миколаїв”, захоплюється туризмом та акторською майстерністю.

Алексей Зеликов турист
Олексій Зєліков

5. Камінська Юлія Сергіївна. Колишня учениця школи №40, активна мешканка мікрорайону “Причепівка”, членкиня вуличного оргкомітету мікрорайону «Причепівка», мама 7-річного сина, займається приватною підприємницькою діяльністю (надає послуги манікюру), захоплюється велосипедними прогулянками.

Юлія Камінська
Юлія Камінська

6. Ластовецька Ніна Володимирівна. Активістка та патріотка України, приватний підприємець в сфері туризму. За її плечима – 20 років педагогічної діяльності (працювала в одному з навчальних закладів області), суспільно-політична діяльність (була головою районної організації). Зараз – голова вуличного оргкомітету мікрорайону «Причепівка». Її завжди активна життєва позиція і раніше часто виручала сусідів по мікрорайону, але з початком війни люди ще гостріше відчули, наскільки важлива підтримка таких небайдужих.

Зокрема, Ніна Ластовецька, Юлія Камінська, Любов Попова (див. нижче), можна сказати, витягнули свій  мікрорайон (коли зник громадський транспорт, спроможні жінки виїхали зі своїми дітьми з Миколаєва, а багато чоловіків пішли воювати з ворогом) із гуманітарної кризи: активні жінки взяли на себе організацію забезпечення лишившихся (в більшості, це були пенсіонери) продуктами, ліками…

Нина Ластовецкая
Ніна Ластовецька

7. Meльниченко Тетяна Володимирівна. Одна з мешканок Корабельного району з такими ім’ям та прізвищем працює в бібліотеці/філії №10 (розташований у мкрн Широка Балка) ЦБС для дорослих. Можливо, йде мова саме про цю людину.

8. Ніколаєв Микола Володимирович.

9. Ніколаєва Наталя Іванівна.

Обидві ці особистості (ймовірно, підприємці) є присяжними Корабельного суду з 2017 року. Однак, хто вони такі крім цього, широкому колу громадськості не відомо.

10. Опаріна Лариса Миколаївна. У 2019 році (можливо, і зараз) вона була фахівцем відділу комунального господарства і благоустрою адміністрації Корабельного району.

11. Полковниченко Лілія Георгіївна. Завідуюча бібліотекою-філією №18 для дорослих, що розташована по пр. Корабелів, 12.

Лилия Полковниченко
Лілія Полковниченко

12. Пархоменко Світлана Петрівна. В Миколаєві є така лікар-рентгенолог, але існує і кілька інших жінок з такими самими ім’ям та прізвищем у нашому місті, тому ми не можемо нічого стверджувати щодо цієї особистості.

13. Панченко Альберт Борисович. Приватний підприємець (торгівля), активіст та «антивакцинатор», брат депутата міськради Федора Панченко.

Нагадаємо, ми писали:
«Вакцини містять “біочіпи”, – Альберт Панченко, помічник депутата міськради Наталії Горбенко,
очолив мітинг “антищепленців” у Миколаєві

Альберт Панченко

14. Попова Любов Василівна. Активна мешканка мкрн “Причепівка” (під час війни допомагала людям уникнути гуманітарної кризи), членкиня вуличного оргкомітету мікрорайону, працює продавчинею в будівельному супермаркеті.

15. Петров Віталій Миколайович. Можливо, що це керівник приватного підприємства «РЕАЛ-ЛЮКС», зареєстрованого в Миколаєві, але, можливо, і якийсь інший Віталій Петров, яких в нашому місті є кілька.

16. Тимощук Анатолій Володимирович. Цілком можливо, що це колишній (до 2021 р.) голова дачного кооперативу “Ізумруд”, розташованого за селом Лупарво, але не беремося це стверджувати. У відкритих джерелах не вдалося знайти іншу інформацію про цю особистість та її діяльність.

Після голосування за новий список, минуле рішення Миколаївської міськради (від 06.02.2020 №56/98) “Про затвердження списку присяжних Корабельного районного суду міста Миколаєва” визнане таким, що втратило свою силу.

Нагадаємо, ми писали:
“Суд присяжних розглядатиме найскладніші кримінальні справи”, –
прес-служба Корабельного райсуду

В Корабельному районному суді додатково інформують, що згідно чинного законодавства, присяжним гарантується:

1. Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

2. За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

3. На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

Зазначимо, що на засіданні постійної комісії “з питань прав людини, дітей, сім’ї, законності, гласності” 21 лютого 2023 року її головою при розгляді зазначеного питання було помилково зачитано список не нового, а МИНУЛОГО складу присяжних Корабельного районного суду (працювали з 2020 року):

Баклан Іван Мефодійович
Бердник Дмитро Олегович
Блащук Надія Петрівна
Войхевич Людмила Іванівна
Волосюк Галина Григорівна
Дремова Людмила Олексіївна
Калинкевич Валентина Миколаївна
Ніколаєв Микола Володимирович
Ніколаєва Наталя Іванівна
Подзікун Сергій Валентинович
Стеценко Григорій Григорович
Ткаченко Людмила Миколаївна
Туряк Тетяна Іванівна

Їх повноваження як присяжних припинилися з 06.02.2023 року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button