Общество

"Суд присяжних розглядатиме найскладніші кримінальні справи", - прес-служба Корабельного районного суду

Статтею 127 Конституції України передбачено, що правосуддя здійснюють професійні судді та, у визначених законом випадках, присяжні.

Участь присяжних у розгляді справ спрямована на реалізацію принципу колегіальності у правосудді.

Відповідно до ст. 63 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» присяжним є особа, яка у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою вирішує справи у складі суду разом із суддею або залучається до здійснення правосуддя.

Присяжні беруть участь як в кримінальному, так і в цивільному процесі.

Нагадаємо: Рішенням Миколаївської міської ради № 19/8 від 25 квітня 2017 р. внесено доповнення до списку присяжних Корабельного районного суду м. Миколаєва, затвердженого рішенням міської ради від 29.09.2016 р. 9/4 “Про затвердження списку присяжних Корабельного районного суду м. Миколаєва” (яким було затверджено список присяжних лише у кількості 5 осіб) та включено до списку 11 осіб:

— Баклан Іван Мефодійович;
— Воїхевич Людмила Іванівна;
— Волосюк Галина Григорівна;
— Волосюк Віктор Степанович;
— Жунько Ірина Валеріївна;
— Коваль Олена Ігорівна;
— Ніколаєва Наталя Іванівна;
— Ніколаєв Микола Володимирович;
— Прокоп’єва Ріта Борисівна;
— Подзікун Світлана Сергіївна;
— Туряк Тетяна Іванівна.

Як повідомлялося раніше, у вересні 2016 року Миколаївською міськрадою було затверджено список присяжних для корабельного райсуду у кількості 5 чоловік:

1. Подзикун Сергей Валентинович
2. Стеценко Григорий Григорьевич
3. Калинкевич Валентина Николаевна
4. Иванюченко Игорь Богданович
5. Иванюченко Лилия Георгиевна

Таким чином, загальна кількість присяжних Корабельного районного суду м. Миколаєва складає 16 осіб, — повідомили в прес-службі райсуду.

«Суд присяжних розглядатиме найскладніші кримінальні справи щодо злочинів, за вчинення яких чинним законодавством передбачено найвищу міру покарання.

За клопотанням обвинуваченого судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі.

Судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних здійснюється також кримінальне провадження щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, стосовно службових осіб, які займають особливо відповідальне становище, та осіб, посади яких віднесено до першої категорії посад державних службовців», — йдеться у повідомленні.

Крім того, за участю присяжних суд у складі одного судді і двох присяжних також розглядає цивільні справи в порядку окремого провадження, а саме справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; визнання фізичної особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою; усиновлення; надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку; примусову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу.

[do_widget id=text-16]

 

На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button