Общество

Закрита "прозорість": у дитсадках Корабельного району кошти з батьків збирають "аж бігом", а от звітувати за них - "дзуськи!"

Не всі керівники дитячих садочків, розташованих у Корабельному районі міста Миколаєва, вчасно публікують фінансові звіти щодо надходжень та використання ВСІХ отриманих (у тому числі й з батьків своїх вихованців) коштів, в електронному вигляді, та й ще так, аби вони були доступними кожному бажаючому, як того потребує закон.

Відповідно до п.3 статті 30 Закону України «Про освіту» заклади освіти, що отримують публічні кошти, зобов’язані оприлюднювати на своїх веб-сайтах (у разі їх відсутності – на веб-сайтах своїх засновників) кошторис і фінансовий звіт про надходження та використання ВСІХ отриманих коштів; інформацію про перелік товарів, робіт і послуг, отриманих як благодійна допомога, із зазначенням їх вартості; а також про кошти, отримані з інших джерел, не заборонених законодавством.

Читайте також:
«Благотоврительный» рэкет в николаевских школах перерос в
моральное давление не только на родителей, но и на детей

Управління освіти Миколаївської міської ради запропонувало керівникам закладів дошкільної, загальної середньої освіти зазначену інформацію розміщувати на власних сайтах, а у разі їх відсутності — на сайті управління освіти.

Зазначимо, що майже у всіх дитячих садків Корабельного району нема власних сайтів, на які легко могли би потрапити батьки вихованців, тож вони публікують свої звіти на сайті Управління освіти ММР. Але що то за звіти! «Різношерсті», без зазначення надходжень з міського бюджету, часто містять лише перелік, на що витрачені батьківські кошти, але без вказання, скільки їх було зібрано, та саме скільки на що витрачено… А деякі садки (№№ 104, 121, 125, 132, 138) і зовсім закрили звичайним миколаївцям доступ до своїх звітів — така собі «прозорість».

Читайте також:
«Вы ведь «для детей стараетесь», — житель Корабельного района
критикует родителей за «бездумную сдачу» денег в детсады и школы

Ось, на наш погляд, самий простий приклад, як схематично (по мінімуму) повинні виглядати такі звіти в частині зібраних з батьків (у вигляді «благодійних внесків») коштів:

І саме так повинна бути доступною інформація про надходження з бюджету. Але мало який садочок, розташований в Корабельному районі, може похизуватися наявністю в своїх звітах усієї інформації, що має характер публічної.

Приведемо кілька прикладів звітів ДЗО (закладів дошкільної освіти), опублікованих на сайті Управління освіти Миколаївської місьради:

Про використання коштів по ДНЗ 133 «Золота рибка» 
(вул. Металургів, 30, завідувач — Вікторія Целіна)
станом на січень 2019:

Про використання коштів по ДНЗ 131 «Калинонька»
(мкрн Широка Балка, вул. Зої Космодем’янської 12-а)
за січень 2019:

Більш свіжа інформація від цих закладів відсутня.

Про використання коштів по ДНЗ 144 «Горобинонька» 
(вул. Океанівська, 42, завідувач — Ірина Голосна)
за І квартал 2019:

детсад 144 - І квартал 2019

А от інформації щодо надхождення та використання коштів дитячими садками №№ 110, 111, 130, 133, 134, 139, 140 в електронному вигляді — жодної!

Наталія Бєлова

Нагадаємо, ми писали: «Вступительный» платеж в николаевский детсад — 1500 грн. за одного ребенка. Полиция завела дело;

«Надо остановить эти коллекторские коллективы под названием «родительские комитеты», — советник министра образования;

«Средства у нас есть. У нас ума не хватает». Как уйти от поборов в Николаеве и направить бюджетные деньги на школы и детсады?

Як повідомлялось раніше, миколаєвці створили петицію «про заборону поборів» у дитсадках і школах міста, але вона не набрала потрібну кількість голосів.

Читайте також: «Всеми сданными деньгами (они лежат в сейфе в моем кабинете) распоряжается родительский комитет», — заведующая детсадом № 138, расположенном в Балабановке.

Читайте новини першими

Связанные статьи

12 комментариев

    1. Просмотрель в интернете , нигде про дулю с маком не пишут ... максимум - дудки !!! Зачем выдавать не верное значение ? Теперь пять лайкеров заучат и будут потом рассказывать всем ... Точнось - вежливость королей !

  1. По-моему никогда финансового порядка в детсадах не будет никогда, за*бали уже своими поборами и воровством с кухни

    1. Алиса а что , как немцы под дулом автомата , кто нибудь заставляет платить ? Не будьте же вы стадом , не платите и все ! Как бараны все платят... Сдают 99% добровольно , вот нехер ныть потом !

      1. Та нет Паша,у многих родителей просто выбора нет...на коммуналку заработать надо,на шмотки всей семье надо,на покушать тоже надо....дети тоже хотят и игрушки и вкусняшки.....а у кого родни нет той,что за детками присмотрит это вообще сильная беда...если детки в садик ходят,попробуй не заплатить,и деток и родителей съест руководство,с огромным удовольствием ((((

  2. Елена вот и платите дальше , как стадо покорных баранов , а не пишите письма в редакцию , вот смешно , а почему в полицию о дачи взятки не напишут , хоть одного детского сада родительский комитет ? Слабо ? Сыкуны , такая же ситуация и в школах , каждый думает , я же не заплачу моего ребенка будут учителя гнобить (а голову оторвать не пробовали за что нибудь подобное в стенах школы относительно ребенка своего ?) Конечно нет , слабо , лучше, как баранов будут вас стричь дальше , везде и по любому поводу , а как что находятся , вот такие нытики , что пишут на сайты , а чем они помогут , это не карательный орган , смысл писать , каждый вот такой пораждает коррупцию , сам платил не раз взятку (как и вся группа) в мрео , институт , но жалобы не катаю в редакции , не нравилось бы , писал бы милицию , полицию

    1. Паша ,я не оплачивачю,мои дети в садик не ходят.и в редакцию тоже я не писала .,.Просто сильно хорошо понимаю родителей,у которых выбора нет.....не надо на меня кидаться.... пожалуйста....если я понимаю как люди себя чувствуют,это не значит что я плохая.....

  3. А почему убрали мой комментарий ??? Там что , серп и молот был или портрет сталина ???? Я всего лищь спросил что такое дзуськи ....

    1. аiех. ты не знаеш ч то нас -местных. называют пойдунами. объясняю. (пишла маты гурки рваты пойду й я) вот как -то так и дуля с маком.гуркы- это по русски-огурцы.

      1. Ты так разговариваешь ? Я - нет !!! Так что не все здесь пайдуны и кугуты ... не лечи меня ...
        и какое это отношение имеет к моему вопросу ??? Заголовок написан с претензией на "мову" ... я знаю и люблю Украинский язык , и меня возмущает когда начинают выдумывать "новые" слова , типа возрождают они мову ....

        1. Алекс.Я просто написал. как у нас расшифровывается слово (дзуськи) просто и без всякого умысла.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button