Общество

Школа в селі Лупарево почала годувати дітей дорожче, але за меню Клопотенка

З січня 2022 року

Цей материал також доступний

В їдальні школи села Лупарево Миколаївської області з другого навчального семестру почали готувати страви за меню відомого українського кулінара Євгена Клопотенка. Про це повідомила староста села Наталія Панашій на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

«Трішки новин з нашої Лупарівської школи… Приїхала, а в цей час харчувалися молодші школярі. Нагадаю, другий семестр розпочали годувати по новому, меню Клопотенка.

Поспілкувалась з директором Валентиною Кондратюк… Не скриває емоцій радості — проведено велику роботу з батьками, кухарями про нове харчування. Все під її контролем… Але ціни на обід для учнів, що харчуються з бюджету громади, — 28 грн, для інших — в межах не більше 25,00!!! Завезено нове обладнання в їдальню для приготування нових страв. Це супер!!!!», — написала Наталія Панашій.

Лупаревская школа

Публікацію прокоментували місцеві мешканці, які дякували за нововведення. «Прогресивно і сучасно! Бажаю, щоб діти були задоволені харчуванням по-новому! Вони — головні експерти!», — написала Тамара К.

Також в коментарях почалися дебати стосовно ціни та вмісту страв:

«Харчування дуже подорожчало. З 18 грн до 28 грн. Не кожна родина зможе заплатити… А якщо в сім’ї 3 дітей, то ви думаєте, що вони потянуть заплатити такі гроші за харчування?», — Ирина Д.

«Ирина Д., якщо приготувати з м’яса котлету 150 грам, то її собівартість буде 22 грн. І це тільки ціна м’яса на котлету. Якщо додати ще овочі, нормальний гарнір, вартість електроенергії, вартість засобів дезинфекції та миття, зарплатню кухарів, то буде всі 60 грн. Держава компенсує половину. Кожна сім’я витрачає стільки ж для приготування обіду. Менше, якщо їх харчування не містить м’яса та риби, не містить повноцінних продуктів. Якщо постійно вимагати від школи мізерної ціни за харчування — діти заплатять за це своїм здоров’ям», — Олена Л.

«Ирина Д. ми вже вийшли з харчування в шкільній їдальні. Діти класів же навчаємось беруть з собою, або купують в буфеті. Але коли навчались в початкових і їжа була не їстівна від слова взагалі, то це реально викинуті гроші. В Лупаревській школі готують смачно. Сама особисто бачила що діти реально доїдають і вибігаючи з їдальні встигають вигукнути «дякую». Це насправді дуже радує.  Згодна в тому що цінова політика на харчові продукти стала в рази дорожче для всіх верств населення», — Julia V.

«Ирина Д., до п’ятого класу харчуємося за кошти громади!!!», — Наталія Панашій.

«Поясніть, Будь ласка, кому по 20, а кому по 28?», — Олександра Ч.

«Александра Ч., згідно наказу відділу ОКМС, харчування для учнів 1 — 4 класів та учнів пільгової категорії встановлено ціну на харчування 28.00 грн. за бюджетні кошти. Для учнів 5 — 11 класів — за батьківські кошти (спецрахунок). За рішенням батьківської громадськості оговорено суму до 25 грн. в залежності від меню. Сьогодні харчування було 19.88 грн.», — пояснила директор школи Валентина Кондратюк.

«За 18 грн. учні мали першу страву, другу та напій, а за 25 — 28 порція обіду менша — без першої страви. Клопотенко постарався», — Аліна З.

«Алина З., Постанова КМУ від 24.03.2021 р. №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”. Організація харчування в закладах — згідно постанови…», — Валентина Кондратюк.

«Це все класно, коли щось змінюється на краще. Але щось мені не зрозуміло, в меню написано, що яблука свіжі, норма 100 гр, вартість 2,50. Це десь 20 грн за кілограм з урахуванням того, що їх помиють і поріжуть в столовій. На ринку яблука дешевші», — Олена Ф.

«А как же тогда получается, что в других школах показывают меню Клопотенка, и это фуршетные столы, где дети могут выбрать то, что они хотят есть. И салаты, и разнообразие каш. А у наших только макароны с котлетой. Которые приготовлены так, что дети даже смотреть на них не могут. Я всё время рассказываю своему ребёнку, как вкусно кормили нас в школьной столовой. Мы всегда, уходя, говорили им спасибо», — Ганна Т.

«Анна Т., харчування тільки почали… І я на власні очі бачила зміни і як подобається дітям. Потихеньку дійдемо й до різноманітних виборів…», — Наталія Панашій.

Раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Люди, яке меню, БРЕД. Де воно добре? Ви його вивчали? Придумали це меню Клопотенко та Зеленська, цим все сказано, та що купує рибу за вісім грн.Раніше інститути розробляли меню, технологічні карти, розраховували калорійність. Зараз це [censored] неучі.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button