СтаттіСуспільствоТема дня

Зачинені або жахливі: стан захисних укриттів у Корабельному районі

Перевірено 7 багатоповерхівок, 3 дитсадки і один ліцей. ФОТО, ВІДЕО

Цей материал також доступний

Війна з росією, яка підло напала на нашу країну, триває, тож не втрачає своєї актуальності питання стану захисних укриттів, які повинні бути постійно відкритими для мешканців та надавати їм безпеку в разі необхідності.

Користуючись онлайн-картою бомбосховищ та укриттів Миколаєва, кореспондентка korabelov.info у суботу, 3 червня 2023 року, перевірила 11 з них (місця розташування – сім багатоквартирних житлових будинків, три дитячі садки і один загальноосвітній заклад).

Результати дуже неприємно вразили. Таке відчуття (і це підтверджується відгуками місцевих жителів), що балансоутримувачам багатьох з цих захисних споруд, а також відповідальним особами за їхнє обслуговування і експлуатацію наче “ніякий закон не писаний, і ніхто їм не указ, і, здається, вони взагалі не переймаються своїми обов’язками і чхати хотіли на чиюсь безпеку”. З усіх перевірених укриттів в багатоповерхівках лише одне було відчинене, але стан його – просто жахливий!

Крім того, виявлено складнощі у пошуку укриттів для людей, які під час повітряної тривоги знаходяться не в своєму мікрорайоні, а треба негайно знайти безпечне місце. Ні вказівників, ні вивісок…

Відчиненим (серед оглянутих в цей день) ми застали лише підвальне приміщення в багатоповерхівці за адресою: вул Океанівська, 38-а. За даними, наведеними на онлайн-карті укриттів, саме це має площу 120 кв.м та має вмістити за потреби 193 людини:

підвал-укриття по вул. Океанівській, 38А в Миколаєві
підвал-укриття по вул. Океанівській, 38А

Пр. Богоявленський, 315: на дверях до укриття висить замок. Щоправда, вказано номер телефону Вадима, в якого, ймовірно, є ключ. Але що робити, якщо Вадима в потрібний час не виявиться поруч? Мабуть, знов виламувати двері, як це вже колись змушені були робити місцеві мешканці…

Вул. Океанівська, 8, 34 та 36: двері в підвал-укриття – на міцному замку.

Пр. Корабелів, 2А: тут повинно міститися підвальне приміщення площею 112 кв.м для захисту 180-ти людей. Будь-які надписи з натяком на присутність укриття – відсутні. Єдині двері, що ведуть з вулиці не в під’їзди, – зачинені:

Вул. Океанівська, 4: на карті зазначено, що в підвальному приміщенні (200 кв.м) цього житлового будинку має вміститися за потреби 322 людини. Єдиний підвал, до якого тут є вхід з вулиці (біля третього під’їзду), відчинений, але заходити в нього просто страшно:

“Там підвал. Та і такі сходи ще круті. А ми з паличками та з болячками. А по-друге, як туди заходити, там є труби, через які треба перелазити, а ми вже не можемо… Я там один раз була і сказала: «Якщо в такому підвалі, то краще сидіти вдома і не виходити… Звісно, потрібно, щоб було. Але треба, щоб було нормально, а не так… Мабуть, його треба переобладнати… Тому ми туди не ходимо”, – розповідають стурбовані мешканці третього під’їзду.

“Ось там у п’ятому під’їзді є, там чисто”, – додала одна з жінок будинку по вулиці Океанівській, 4.

Але вхід до підвалу з п’ятого під’їзду знаходиться всередині його, за закритими дверима в під’їзд. А згідно даних онлайн-карти, в укритті за цією адресою мають ховатися за необхідністю мешканці не лише цього будинку, а й іншого (з вул. Айвазовського, 2).

Вхід на територію закладів, де визначені захисні укриття не лише для їхніх колективів, але й для мешканців сусідніх багатоповерхівок, не завжди можливий. Ворота в ліцей №58 (колишню гімназію №3) вчора були зачинені. В дитсадок №139 (також зачинені ворота), як пояснила його завідуюча, можна потрапити через калітку поруч, відкривши засувку, на яку вони зачинені. Були зачинені і головні ворота дитсадка №144, але, як з’ясувалося, на територію також можна потрапити через бокову калитку з іншого боку (укритття відчиненне, бо в ньому наразі йде ремонт).

Лише на територію дитсадка №111 (сюди в укриття у підвальному приміщенні площею 99 кв.м, яке розраховане для захисту 158 чоловік, мають бігти мешканці будинку по пр. Корабелів, 4) можна було потрапити, бо там розташовано пунк видачі очищеної води. Але в саме укриття двері зачинені (є надпис з телефоном відповідальної особи):

Нагадаємо: після трагедії 1 червня 2023 року в Києві, де внаслідок ракетного обстрілу загинули люди, які не змогли потрапити у зачинене сховище, влада активізувалася та звернула увагу на проблему захисних укриттів у країні.

Ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button