Суспільство

Втрата води через труби в Корабельному сягає 40%

Було виділено кошти у розмірі до 40 мільйонів датських крон

Цей материал також доступний

Nefco та Миколаїв підписали угоду про реконструкцію системи водопостачання в Корабельному районі на суму до 5,36 млн євро

Nefco та місто Миколаїв уклали угоду про надання інвестиційного гранту для реконструкції системи водопостачання в Корабельному районі міста. За повідомленням від Nefco, для підтримки впровадження реконструкції було виділено кошти у розмірі до 40 мільйонів датських крон, що приблизно становить 5,36 мільйонів євро.

Цілі проекту

Мета цього фінансування – покращення ефективності водопостачання та реконструкція інфраструктури для зменшення втрат води. Корабельний район був обраний центром реалізації проекту через високу густоту населення.

Ірина Федоренко, інвестиційний радник Nefco, зазначила:

“З 2021 року Nefco управляє грантовими коштами для Danida Sustainable Infrastructure Finance (DSIF). Разом ми працюємо над своєчасною та ефективною реалізацією цього останнього проекту, який стане першим з кількох данських інвестицій в інфраструктуру Миколаєва, спрямованих на покращення водної інфраструктури Миколаєва, посилення її стійкості та підвищення спроможності міста реагувати на спричинені війною впливи. Мета – забезпечити гідний рівень послуг з водопостачання для населення міста та внутрішньо переміщених осіб”.

Стан системи водопостачання

Водопровідна мережа в Корабельному районі стикається зі значними технічними проблемами. Інфраструктура перебуває в поганому стані, близько 40% труб мають витоки. Насосне обладнання на трьох основних насосних станціях застаріле, нерегульоване і не відповідає потребам у водопостачанні. Споживання води в районі страждає від недостатнього обліку, що призводить до неточностей.

Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва, підкреслив:

“Питання водопостачання залишається пріоритетним для Миколаєва. Разом з нашими донорами та партнерами, DSIF, урядом Данії та Nefco, ми спрямовуємо всі зусилля на відновлення централізованого питного водопостачання. Ми також працюємо над реконструкцією мереж, які були значно пошкоджені використанням солоної води. Я вдячний Nefco за те, що ми запускаємо цей проект з реконструкції системи водопостачання в Корабельному районі, де розподільна мережа знаходиться в особливо поганому технічному стані і потребує заміни. Сподіваюся, що реалізація цього проекту дозволить зменшити втрати води та покращити водопостачання для понад 70 тисяч миколаївців, які проживають у цьому районі”.

Ключові компоненти проекту

Проект має декілька ключових компонентів:

  1. Заміну близько 11 кілометрів труб, що становить приблизно 8% від загальної мережі у Корабельному районі.
  2. Встановлення 55 головних лічильників з дистанційним збором даних у багатоквартирних будинках.
  3. Заміна насосів на трьох основних насосних станціях.

Очікується, що ці заходи призведуть до збереження приблизно 93 000 євро з муніципального бюджету щорічно.

Анеметт Дітлевсен, інвестиційний директор IFU, зазначила:

“Цей проект є першим, який фінансується ФДМФ, і він спрямований на відновлення питного водопостачання населення Миколаєва. Підписана угода про надання гранту демонструє прагнення DSIF сприяти відбудові Миколаєва зараз і в найближчі роки в рамках загальної підтримки України з боку Данії”.

Єнс Мартін Алсбірк, заступник голови місії, Посольство Королівства Данії в Києві, додав:

“Данія взяла на себе особливий патронат над містом та областю Миколаєва після прохання Президента Зеленського, зробленого під час його звернення до парламенту Данії в напружені часи березня 2022 року. Відтоді це патронаж перетворився на унікальне багатогранне партнерство, яке охоплює декілька сфер співпраці. Основна філософія миколаївсько-данського партнерства полягає в тому, що ми не повинні чекати миру, щоб відбудуватись і перезапуститися, тим самим сприяючи стійкості України. Тому Данія пишається тим, що підтримує ще один пакет допомоги, спрямований на підвищення надійності та стійкості міської водопровідної мережі, яка обслуговує понад 70 000 мешканців міста Героїв“.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button