Пригоди

Затримано в Миколаєві: інформатор фсб влаштував у квартирі "спостережний пункт" за колонами ЗСУ

Під час затримання зловмисник чинив фізичний спротив

Цей материал також доступний

СБУ та Миколаївська обласна прокуратура повідомили 14 березня 2024 року про викриття 59-річного інформатора Федеральної служби безпеки, який здійснював розвідувально-підривну діяльність, шпигуючи за переміщенням військової техніки Збройних Сил України через територію Миколаєва. Фігурант облаштував у власній квартирі “спостережний пункт”, з якого він відслідковував інтенсивність руху підрозділів ЗСУ та збирав розвідувальну інформацію по одній із ключових автотрас у напрямку передової.

Також під час руху української бойової техніки зловмисник намагався встановити її орієнтовну кількість і звертав особливу увагу на важкі зразки озброєнь.

Незважаючи на конспірацію російського інформатора, співробітники СБУ все одно викрили його і задокументували факти розвідувально-підривної діяльності.

Щоб убезпечити шляхи переміщення українських військ, було проведено комплексні заходи, а самого фігуранта затримано «на гарячому».

Під час затримання зловмисник разом із сином чинив фізичний спротив правоохоронцям, щоб втекти з місця події. Однак йому це не вдалося.

 

За даними слідства, підозрюваний, за власної ініціативи почав листування у проросійському «Telegram» боті «Лохматыйbot», який належить прокремлівському блогеру, що працює з фсб Сергію Лебедєву (відомий під псевдонімом «Лохматий»). З метою надання допомоги державі-агресору у веденні агресивної війни проти України зловмисник збирав та передавав її через цей бот інформацію по переміщення військової техніки Збройних Сил України територією Миколаєва.

У ході санкціонованого судом обшуку за місцем проживання фігуранта вилучено мобільний телефон, який містив листування, що підтверджує збір та передачу зазначених даних.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

За клопотанням прокурора судом підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Йому загрожує 12 років тюрми.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СБУ в Миколаївській області.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button