ПолітикаСуспільство

Миколаїв вшановує 10-річчя Дня пам'яті спротиву окупації Криму і міста Севастополя

Десять років тому першим об'єктом збройної агресії рф проти України став Крим

Цей материал також доступний

Миколаївська міська рада повідомила, що 26 лютого 2024 року відзначатиметься День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, який був встановлений Указом Президента України у 2020 році.

В цей день на головній площі Миколаєва відбувся захід на вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території Криму. В ньому взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, його заступники Віталій Луков, Анатолій Петров, Сергій Коренєв, заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров, очільник облради Антон Табунщик, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, представники кримськотатарського народу та миколаївці.

По-перше, всі присутні вклонились у загальнонаціональній мовчанці на знак вшанування всіх тих, хто загинув в результаті злочинів російської федерації.

Десять років тому першим об’єктом збройної агресії рф проти України став Крим. Тоді на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради АР Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України. Наступного дня до парламенту та уряду АР Крим увійшли війська рф і захопили будівлі. Але багатотисячні мітинги спротиву зірвали плани росіян видати окупацію Криму за результат волевиявлення місцевого населення. Спротив кримчан триває до цього дня — вже десять років. Щоб підтримати мужність мешканців Криму, на Соборній площі сьогодні підняли прапори України та кримськотатарського народу як символ солідарності та нагадування окупанту, що ми боремось за Крим. Право підняти прапори надали молоді міста.

Під час звернення до присутніх міський голова Олександр Сєнкевич відзначив, що кримськотатарський народ пережив велику кількість випробувань і страждань.

«На жаль, ми стали з вами свідками історичних подій, які досі тривають. Я впевнений, що історія нам показує: території, які були незаконно захоплені, все одно повертаються до тієї країни, якій вони належали. Впевнений, що і Крим буде українським. Крим остаточно і 100-відсотково наш! І ми повинні його повернути за ради українців і заради кримськотатарського народу, який нас там очікує. Дякую їм за супротив, впевнений, що вони нас дочекаються і це буде найближчим часом».

Тарас Кремінь у своєму виступі додав, до наша єдність, незламність та віра у визволення української держави та перемогу над окупантом є незборимою.

«Десять років тому кримськотатарський народ, весь український народ встав один до одного, щоб захистити нашу державу і в Криму, і на півдні України, виходив на акції протесту в Донецьку, Харкові, Києві, інших куточках країни, щоб показати, що ми великий народ. Я вірю в те, що український Крим залишатиметься міцним і твердим, що ворог понесе покарання. Найбільші битви попереду, але перемога буде українською», – зазначив уповноважений із захисту державної мови.

Ветеран національного руху кримськотатарського народу Ескандер Ізетов також нагадав події 10-річної давності, коли кримські татари висловили свою позицію залишитись у складі України.

«Ми віримо, що настане той час, коли ми переможемо і визволимо Україну від російської окупації. Перемога буде за нами! Слава Збройним Силам, слава Україні!», – сказав він.

Такі заходи демонструють, що ми незламні та ніколи не залишимо своїх громадян, які наразі перебувають в окупації.

Міська рада

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button