Суспільство

Уряд офіційно підтримав об’єднання університетів в Миколаєві

Реорганізація необхідна, щоб підвищити якість вищої освіти

Цей материал також доступний

5 січня 2024 року Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження про об’єднання закладів вищої освіти, про це повідомляється на офіційному сайті міністерства освіти.

Миколаївський національний університет імені В. О. Сухомлинського об’єднають із Національним університетом кораблебудування. Згодом із цих двох закладів утворять багатогалузевий Університет кораблебудування і розвитку півдня (УКРоП).

Як зазначив на своїй сторінці Facebook уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, назва об’єднання буде іншою:

“В моєму рідному Миколаєві створять Університет кораблебудування і розвитку півдня України. Скорочено – УКРОП, але такої легковажної назви та, відповідно, абревіатури точно не буде”.

Прокоментував своє ставлення до назви ректор Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Євген Трушляков.

“Новина на сайтi МОНУ — це не офiцiйний релiз КМУ, а особиста точка зору пресслужби міністерства чи когось із його посадовців. Таку назву навiть не обговорювали. Так і ніколи НКI-НУКiвцi не погодяться з таким”, – написав він під дописом уповноваженого із захисту державної мови.

У новому закладі розвиватиметься автономний педагогічний інститут, який посилить педагогічний напрям у регіоні.

“Для студентів створять розширені можливості вибору дисциплін, а працівники матимуть кращі умови для проведення досліджень завдяки інвестиціям у нове науково-навчальне і лабораторне обладнання, які заплановано вже в цьому році”, – зазначили в МОН.

Рішення про реорганізацію ЗВО необхідні для того, щоб підвищити якість вищої освіти та об’єктивну потребу модернізувати заклади.

“Цьогоріч фінансування від Світового банку плануємо спрямувати, зокрема, і на розвиток закладів вищої освіти. У 2023 році успішне об’єднання закладів із подальшою суттєвою інвестицією здійснено в Дніпрі, де утворено Український державний університет науки і технології”, -йдеться в повідомленні.

Такі рішення про реорганізацію закладів вищої освіти сприяють формуванню спроможної й ефективної мережі ЗВО та водночас підсилюють Стратегію розвитку вищої освіти в Україні, ціллю якої є модернізація системи вищої освіти в Україні, утворення потужних академічних спільнот, та підготовка в них тих фахівців, яких потребує українська економіка.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button