ЕкономікаСуспільство

Санкції: у Росії визнали кризовий стан: заводам загрожує зупинка

UC Rusal може закрити або заморозити низку заводів: під загрозою близько 5000 робочих місць

Цей материал також доступний
Компанія Дерипаски може зупинити чи заморозити низку алюмінієвих заводів через нерентабельність

Виробництво алюмінію в Росії стоїть “на порозі кризи з тяжкими довгостроковими наслідками”, заявили в понеділок в Алюмінієвій асоціації РФ.

Основна причина кризи – початок повномасштабної агресії Росії проти України.

Ряд підприємств UC Rusal можуть бути закриті або заморожені через нульову та негативну рентабельність. Про це повідомляють в Алюмінієвій асоціації.

«Погіршення економічного становища чи збільшення фіскального навантаження може призвести до необхідності їхнього заморожування чи закриття. У цьому випадку буде втрачено близько 5000 робочих місць у галузі та ще до 30 000 у суміжних та обслуговуючих секторах», – зазначають в асоціації.

У повідомленні наголошується, що при погіршенні економічної ситуації в країні чи дефолті існує ймовірність призупинення програм екомодернізації алюмінієвих заводів у Красноярську, Братську, Шелехові та Новокузнецьку вартістю 380 млрд руб.

Серед ризиків в асоціації прогнозують можливу зупинку програм з будівництва житла, соціальної та міської інфраструктур в Ачинську, Братську, Волгограді, Краснотур’їнську, Красноярську, Саяногорську, Північноуральську, Тайшеті та Шелехові.

За даними асоціації, у 2015-2022 роках. завдяки цим програмам було реалізовано понад 700 проектів із розвитку соціальної інфраструктури. В асоціації наголошують, що таке становище в галузі стало прямим наслідком політики недружніх країн починаючи з 2022 року.

У зв’язку з цим Росія втратила низку ринків збуту. Зокрема, США, Великобританія та Австралія ввели загороджувальні мита на алюміній з РФ (270%, 35% і 35% відповідно), у Євросоюзі ключові переробники вже вдалися до практики «самосанкцій», відмовившись від алюмінію з Росії. Найближчим часом очікується рішення щодо 12-го пакету санкцій Євросоюзу, до якого запропоновано включити вироби з алюмінію (дрот, фольга, трубки та труби).

Нагадуємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button