Суспільство

До реконструкції зруйнованої школи в Корабельному районі долучиться благодійний фонд

Про це повідомив головний архітектор Миколаєва

Цей материал також доступний

Від початку повномасштабного військового вторгнення міська влада Миколаєва налагоджує співпрацю по майбутній відбудові міста з міждународними партнерами та різними благодійними організаціями. Про це розповідається в статті видання Pragmatika.

За словами головного архітектора Миколаєва Євгена Полякова, виконано бекап-оновлення інформації з аналізу збитків і руйнувань у місті. Відбулася низка зустрічей з професорами Міланської політехніки, які спеціалізуються на охороні культурної спадщини ЮНЕСКО. Українські та італійські експерти об’єднують зусилля для оцінки впливу воєнних дій на міську культурну спадщину, аналізують пошкодження архітектурного фонду, у Politecnico di Milano виконували паралельні дослідження.

Як каже Євген Поляков, головний акцент зараз на тому, щоб пропонувати гуманітарні інвестиційні проєкти для міжнародних партнерів, щоб створювати можливості для інвестицій у майбутньому і швидкої відбудови.

“Робити концептуальні проєкти, які мають візуальну частину, мінімальні економічні розрахунки вартості етапів і реалізації. Це стосується не лише зеленої зони, а і шкіл, лікарень, житлових будинків, районів, доріг, інженерних споруд тощо, — пояснює архітектор. — У цьому випадку команда вже розробила концепт. Точніше, було попередні три концепції з мінімальним, середнім і максимальним втручанням, які за своєю логікою передбачають різні витрати й кошти для реалізації. Одну з них представили громадськості й провели локальні обговорення та опитування про результати роботи й наразі допрацьовують рішення. В листопаді команда має завершити цю роботу і також виконати попередній розрахунок вартості реалізації такого проєкту.

Це дасть змогу зрозуміти, скільки грошей потрібно шукати на його розвиток, як мобілізувати свої ресурси або як міській раді закладати в програми комплексного відновлення та представляти такі інвестиційні гуманітарні проєкти від іноземних партнерів місцевим жителям”.

“Це новий формат роботи, і я вважаю такий принцип більш демократичним, ніж коли, наприклад, адміністрація району чи департамент або комунальне підприємство просто замовляють проєкт у когось, тому що в цьому немає відкритості, окрім процедури витрати коштів. Працювати так набагато цікавіше, тож можна одразу сказати, що буде інший результат”, — додає Поляков.

Одна зі взаємодій міської влади Миколаєва, яку вдалося налагодити завдяки київській архітерторці, віцепрезидентці НСАУ Олені Олійник і архітекторові Аркадію Пекеру, — із благодійним фондом Sweetanok.

Метою діяльності фонду є будівництво житла для зруйнованих війною українських громад і розроблення інноваційних стратегій міського планування, для цього залучаються кошти із США.

Заплановано напрацювання концептів, а пізніше — робочих проєктів для реконструкції зруйнованих гімназій №7 і №48, обидві наразі не працюють. Миколаївська гімназія №48 (колишня школа №48), яка знаходиться в Корабельному районі, до великої війни приймала близько 900 дітей і була зруйнована ракетними обстрілами.

“Зараз ми на етапі погодження технічних аспектів, збору вихідних даних, обміну завданнями — що саме потрібно запроєктувати для того, щоб освітній процес відповідав сучасним стандартам”, — підсумовує головний архітектор Миколаєва.

Очікується, що спільні зусилля призведуть до розробки концепцій та подальших робочих проєктів, які відповідатимуть сучасним стандартам освіти і забезпечать належні умови для навчання дітей в майбутньому.

Нагадаємо, ми писали:
У Миколаєві обрали найкращі проєктні пропозиції Меморіального комплексу на честь полеглих воїнів – захисників України

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button