ЕкономікаПригодиСуспільство

Ще трьом керівникам облгазів вручили підозри за участь у схемах власника "Ніка-Тери" Фірташа

СБУ і БЕБ вручили підозри головам правлінь «Волиньгазу», «Криворіжгазу» та «Чернігівгазу», які теж причетні до розкрадання блакитного палива із газотранспортної системи України по схемам підсанкційного олігарха Дмитра Фірташа.

Про це повідомили у СБУ.

Ці компанії фактично контролюються менеджментом ТОВ «Регіональна газова компанія» (РГК, афілійована до Фірташа), яке загалом управляє 20 міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

За матеріалами СБУ посадовцям повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Таким чином, на підставі доказової бази, зібраної Службою безпеки, загалом оголошено про підозру вже 11-ти керівникам окремих облгазів і чотирьом функціонерам фінансово-промислової групи Фірташа.

Нагадаємо, що раніше СБУ і БЕБ викрили масштабну схему: посадовці «облгазів Фірташа» розкрадали понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю газу.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків на понад 4,2 мільярда гривень. А загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 мільярдів гривень.

Як відомо, український бізнесмен Дмитро Фірташ знаходится у Австрії. Йому загрожує екстрадиція до США за звинуваченням у корупції, тому він намагається домогтися дипломатичної недоторканності.

Нагадаємо, що Дмитро Фірташ володіє миколаївським портом “Ніка-Тера”, робота якого заблокована через російське вторгнення, і який був обстріляний та суттєво пошкоджений окупантами.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button