ЕкономікаПолітикаСуспільство

Власник порта "Ніка-Тера" олігарх Фірташ "прикидається" білоруським дипломатом і його не можна видавати США

Український бізнесмен Дмитро Фірташ, якому загрожує екстрадиція до США за звинуваченням у корупції, намагається домогтися дипломатичної недоторканності.

Це випливає з тексту рішення Вищого земельного суду Відня у кримінальних справах, передає DW.

Адвокати Фірташа наполягають на тому, що їхній клієнт має статус “радника постійного представництва Республіки Білорусь при міжнародних організаціях”, що передбачає дипломатичний імунітет від кримінального переслідування. Аргументи захисту викладено на більш ніж 30 сторінках.

“Міжнародною організацією”, при якій працює Дмитро Фірташ, є UNIDO – маловідоме міжнародне агентство при структурі ООН, що сприяє індустріалізації постколоніальних країн третього світу. Проекти UNIDO – такі як, наприклад, стипендіальна програма для жінок Нігерії, які хочуть торгувати холодильниками та кондиціонерами, координуються зі штаб-квартири у Відні.

Ноту про делегування українського бізнесмена як представника при UNIDO передали у штаб-квартиру агентства 29 червня 2021 року. Щоб довести, що Фірташ як радник при цій організації має статус дипломата, який передбачає дипломатичну недоторканність, адвокати бізнесмена в жовтні 2021 року передали суду юридичну експертизу, підготовлену одним із західноєвропейських професорів із міжнародного права.

Водночас міністерство юстиції Австрії повідомило суду, що Фірташ не акредитований належним чином при UNIDO і не має відповідної акредитаційної картки від австрійського міністерства закордонних справ. Іншими словами, уряд у Відні не вважає, що на українського олігарха поширюються привілеї дипломата, зокрема, правовий імунітет.

Судова тяганина у справі про екстрадицію Дмитра Фірташа до США триває понад дев’ять років. За цей час суди попередніх інстанцій врахували повідомлення австрійського Мін’юсту і не визнали дипломатичний статус Фірташа. Однак рішенням від 14 червня Вищий земельний суд Відня у кримінальних справах зобов’язав суд першої інстанції самостійно вирішити, чи є правові підстави підтвердити дипломатичний імунітет Фірташа. Якщо суд визнає українця дипломатом з усіма відповідними привілеями, розгляд справи про його екстрадицію буде призупинено на час дії дипломатичного мандата.

Нагадаємо, що Дмитро Фірташ володіє миколаївським портом “Ніка-Тера”, робота якого заблокована через російське вторгнення, і який був обстріляний та суттєво пошкоджений окупантами.

Читайте новини першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button