ПригодиСуспільство

Суд у Відні відмовив у екстрадиції власника "Ніка-Тери" Фірташа до США

У п’ятницю, 16 червня, Вищий регіональний суд Відня відхилив прохання Сполучених Штатів щодо екстрадиції українського олігарха Дмитра Фірташа. Його справа, слухання якої триває понад 9 років, повернуто на повторний розгляд.

Про це  повідомляє  австрійське видання Wiener Zeitung.

Звинувачення проти Фірташа було пред’явлено у США у 2014 році. Йому інкримінують підкуп чиновників в Індії щонайменше на 18,5 мільйона доларів США, щоб отримати ліцензії на проект з видобутку титану, в якому також були зацікавлені американські компанії. США подали запит на екстрадицію українського олігарха, який перебував в Австрії.

Дмитра Фірташа тоді ж було заарештовано, але незабаром було звільнено з-під варти після внесення застави в 125 мільйонів євро. З того часу йому заборонено виїжджати з Австрії.

Справу Фірташа довелося розглядати багатьом судам. 2015 року Віденський регіональний суд відмовив в екстрадиції. Прокуратура США подала скаргу через представницьку прокуратуру Австрії. Тоді наступна інстанція – Вищий регіональний суд Відня – 2017 року вирішив, що екстрадиція допустима. Це по суті підтвердив Верховний Суд у 2019 році.

Але захист подав клопотання про повторний розгляд, відхилений у березні 2022 року регіональним судом у Відні. Сьогодні Вищий регіональний суд Відня оголосив, що є підстави для розгляду справи.

За скаргою Фірташа було ухвалено рішення про відновлення екстрадиційного виробництва. Таким чином, рішення Вищого регіонального суду Відня від лютого 2017 року скасовано. Віденський регіональний суд у кримінальних справах тепер має знову вирішити питання прийнятності екстрадиції на основі нових доказів.

Після оголошеного рішення суду адвокат Фірташа заявив, що в цьому “надто тривалому процесі” були складні та стресові ситуації для пана Фірташа та його родини.

У виданні нагадали, що у 2022 році українська діаспора пікетувала віллу Фірташа у розкішному віденському районі Гітцинга. Олігарха, який колись отримав мільярдні доходи від співпраці з російською газовою компанією “Газпром”, звинувачували у підтримці Путіна. Він заперечував звинувачення.

Нагадаємо, ми писали:

Як відомо, олігарх Дмитро Фірташ є власником МСП «Ніка-Тера», розташованого у Корабельному районі міста Миколаєва.

Читайте новини першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button