СтаттіСуспільствоТема дня

Миколі Фоменко - 90! Викладач в Корабельному районі - про секрет свого довголіття

Усе його життя було повністю присвячене учням. ФОТО, ВІДЕО

Цей материал також доступний

«Життя як життя, живу, працюю, та і все», – скромно каже про себе миколаївський викладач, справжній майстер педагогічної справи Микола Степанович Фоменко, якому сьогодні виповнюється 90 років. Усе його життя було повністю присвячене учням. І хоча скроні його вкрилися сріблом, він душею й досі залишається молодим та невгамовним.

Вітчизняній професійно-технічній освіті Микола Фоменко присвятив 45 років. Випускник Калінінської війської командної академії 1968 року, він з 1978 по 1990 рік був керівником початкової військової підготовки в ПТУ №8 у місті Миколаєві, а з 1991 року і до сьогодення працює викладачем предмета “Захист України” в Миколаївському центрі професійної освіти (колишньому ліцеї будівництва та сфери послуг, ще раніше – ПТУ №25), розташованому в Корабельному районі.

Микола Степанович є прикладом наполегливості і працьовитості, високої вимогливості до себе, сумлінності й водночас відповідальності. В свої поважні літа опанував цифрові технології, має активну життєву позицію і вже протягом 32-х років очолює профспілковий комітет закладу освіти.

Працьовитість чоловіка виховувалася змалечку.

– Мати була боговірна, християнська сім’я. Я добре знаю, що таке непосильна праця, я добре знаю, що таке голод і холод, тож балуватися нема коли нам було у дитинстві…» – пригадує Микола Степанович.

Тепер він – висококваліфікований і досвідчений викладач-методист, який присвятив понад 20 років роботі в галузі викладання предмета “Захист України”. Його великий досвід і активна участь у методичній роботі свідчать про його зацікавленість у пошуку нових підходів до навчання та виховання учнів. Микола Фоменко займає важливу посаду керівника методичної комісії в своєму закладі та обласної методичної секції викладачів предмета “Захист України”.

Його статтю «Підготовка юнаків до служби в Збройних Силах України з врахуванням стандартів НАТО» надруковано в журналі «Професіонал». Викладач бере активну участь в обласних педагогічних читаннях. Його методичні розробки презентуються на щорічних обласних педагогічних виставках.

Саме йому завдячують своєю майстерністю багато молодих викладачів, майстрів виробничого навчання.

Микола Степанович Фоменко з колегою

Секретом свого довголіття та бадьорості в свої 90 Микола Степанович поділився із журналістом “Корабелів.Інфо”:

– Фізичну підготовку особисто як для себе не залишав ніколи, по сей день. Більш-менш регулярно намагаюся займатися для себе. В молодості, коли ще був лейтенантом і ще служив, мав розряд по лижному спорту… Є такий доктор Бубновський, він говорив: щоб суглоби працювали, треба 100 разів на день присісти і 100 разів віджатися, це частинами. Я зараз в день 20 разів присідаю і 10 разів віджимаюсь від стільця (я вже від підлоги не віджимаюся). А ще два рази на тиждень у мене заняття фізичної підготовки. Я приходжу, і 30 хвилин в мене спорту.

Микола Степанович вчить своїх учнів основам цивільного захисту і набуття навичок захисту від зброї масового ураження, плекає в них повагу до Батьківщини, виховує почуття відповідальності за свою землю. Метою його життя є виховання покоління, готового до захисту своєї держави.

На уроках застосовує різні форми роботи, щоб зробити навчання цікавим та ефективним. Він використовує теоретичні та практичні завдання, комплексні вправи, ігри на місцевості та інші методи, які сприяють кращому засвоєнню матеріалу. Його вихованці є переможцями змагань з військово-прикладних видів спорту, що свідчить про високу якість його навчання та тренувань.

 

Це лише маленька частка великої кількості нагороджень, які були вручені Миколі Фоменку особисто, або членам колективу та вихованцям за результатом роботи прекрасного викладача.

За плідну багаторічну роботу у справі навчання та виховання молоді Фоменко Микола Степанович нагороджений грамотами управління освіти і науки Миколаївської міськради, грамотами департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА, Почесними грамотами Миколаївської облради, Міністерства освіти і науки України, нагрудним знаком «Відмінник освіти України», нагрудним знаком «Лідер освіти» Миколаївської області.

– По вулиці йду – “Микола Степанович, здрастуйте… Микола Степанович, здрастуйте…. А я дивлюся на них – тож був пацан, а теперь округлились. Їх і не впізнаєш, – з ісмішкою розповідає викладач про приємні зустрічі зі своїми вихованцями.

Немає сумніву, що чесним, відданим, готовим до захисту своєї Батьківщини буде шлях тих, кому путівку в життя дають такі наставники, як Микола Степанович.

Сьогодні, коли Україна боронить свою незалежність та свободу, його вихованці Олександр Безверхий (випуск 2015 року), Денис Оржехівський (2022), Михайло Крупа (2006), Олександр Цимбалюк (2005), Юрій Жила (2022), Юрій Зубаль (2012), Максим Сидорчук (2020), Сергій Пухальський (2020), Анатолій Чупрун (2020), Сергій Часник (2010), Сергій Болдусев (2020), Олександр Зайцев (2020), Олександр Кирпичов (2020), Анатолій Фесенко (2017), Микола Музика (2019), Антон Чорний (2019), Максим Барабаш (2022), Іван Попович (2022) та багато інших щодня боронять цілісність та суверенітет нашої держави, український народ від російського агресора.

Микола Степанович Фоменко

З початку повномасштабного вторгнення Микола Фоменко хоробро залишався у місті, проводив заняття, приїжджав до свого училища навіть після обстрілів та прибирав скло в приміщенні.

Я цих обстрилів уже крепко не боюсь. Ну а що? Ну, подумаеш… 90 – так 90, інші і до цього не доживають, – каже він.

лячий колектив Миколаївського центру професійної освіти вітає свого ювіляра:

“Миколо Степановичу! Прийміть наші найщиріші вітання. Нехай стандартом Вашого життя буде міцне здоров’я, людське щастя. Наснаги, щасливого довголіття, нехай життєва фортуна супроводжує і надихає вас на нові добрі справи”.

Автор – Вікторія Чайка

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button