Суспільство

Миколаївцям нагадують про правила встановлення факту народження дитини

Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України

Цей материал також доступний

Корабельний відділ ДРАЦС у місті Миколаєві Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції нагадує: державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. Походження дитини визначається відповідно до Сімейного кодексу України.

Підставами для проведення державної реєстрації народження є один із документів:

1) медичний висновок про народження, сформований в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я відповідно до Порядку формування та видачі медичних висновків про народження в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18 вересня 2020 року N2136, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 30 вересня 2020 року за N953/35236.

Електронний примірник медичного висновку про народження та відомості, необхідні для проведення державної реєстрації народження, отримуються органом державної реєстрації актів цивільного стану за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або шляхом автоматизованого обміну відомостями між інформаційними ресурсами Національної служби здоров’я України та Міністерства юстиції України через систему електронної взаємодії державних електронних інформаційних ресурсів за сформованим запитом, що містить відомості про унікальний номер медичного висновку, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності) та/або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності) та реквізити паспорта або паспортного документа, що посвідчує особу матері.

2) медичне свідоцтво про народження (форма N103/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року N545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N1150/13024;

3) медична довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу (форма N103-1/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року N545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N1150/13024;

4) лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма N106-2/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 08 серпня 2006 року N545, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за N1150/13024;

5) медичний документ, виданий компетентним суб’єктом іншої держави, що підтверджує факт народження, належним чином легалізований, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Якщо немає можливості (з об’єктивних причин) отримати медичне свідоцтво про народження (форма 103/о) або довідку від відповідного медичного працівника, то особі необхідно звертатися до суду. В статті 317 Цивільного процесуального кодексу України визначені особливості встановлення факту народження дитини під час дії воєнного чи надзвичайного стану чи окупації певної території.

Так, відповідна заява може бути подана батьками або одним з них, їхніми представниками, членами сім’ї, опікуном, піклувальником, особою, яка утримує та виховує дитину, або іншими законними представниками дитини до будь-якого місцевого суду України (при цьому місце проживання чи реєстрації заявника значення не має). Такі справи мають бути розглянути судом невідкладно з дня надходження відповідної заяви до суду.

У рішенні про встановлення факту народження мають бути обов’язково зазначені дані про дату і місце народження дитини та про її батьків. Таке рішення підлягає негайному виконанню (будь-яким діючим відділом державної реєстрації актів цивільного стану – далі відділи ДРАЦС, якщо в рішенні суду не зазначений конкретний відділ ДРАЦС), оскарження рішення не зупиняє його виконання. Також, треба звернути увагу, що подати таку заяву про встановлення факту, як і багато інших документів, можливо онлайн (звісно, якщо є доступ до мережі Інтернет) через відповідний сервіс «Електронний суд».

Важливо також знати, що заявники у справах за заявами про встановлення факту народження, поданих у зв’язку із воєнним станом, надзвичайним станом, збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, звільнені від сплати судового збору.

До того ж, було надано лист-роз’яснення Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 22.04.2021 №985/0/208-21 щодо скасування вимоги отримання відмови від органів державної реєстрації актів цивільного стану. Тобто, особа може звертатися одразу до суду, що спрощує процедуру визнання фактів народження.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button