Економіка

Загальний борг "Нібулона" перед кредиторами складає $570 мільйонів

Деякі українські банки навіть почали конфісковувати активи компанії

Цей материал також доступний

Компанія “Нібулон” заборгувала 570 мільйонів доларів 26 західним й українським кредиторам, а минулої осені компанія припинила виплати міжнародним кредиторам. Про це повідомляє Forbes з посиланням на статтю в Financial Times.

“Люди говорять про військову підтримку і про те, як страждають. Але ніхто не говорить про компанії, – каже гендиректор компанії Андрій Вадатурський. – Мене непокоїть те, що бізнес не виживе. А бізнес життєво необхідний кожній країні”.

Чверть із 40 млн га українських орних земель вимагають розмінування, тому розчищення від нерозірваних снарядів може бути найбільш небезпечним завданням для таких агрокомпаній, як “Нібулон”. Але для Вадатурського найбільш нагальною потребою є готівка – він називає її “повітрям”, – щоб протягнути компанію через війну.

Гендиректор “Нібулона” хоче домовитися про замороження боргу із відтермінуванням виплат, щоб трохи полегшити життя компанії. Але наразі спроби переконати міжнародних кредиторів погодитися на зміну графіку виплат за боргами завмерли на місці. Деякі українські банки навіть почали конфісковувати активи компанії.

Щоб знову залучити фінансування, Вадатурський хоче, щоб західні союзники України надали гарантії покриття ризиків, що повʼязані із війною. Так зростуть шанси на те, що приватні та багатосторонні банки розвитку позичать гроші українським компаніям.

Також зазначається, що 40% довоєнного штату компанії не може працювати: багато хто пішов на фронт, живе на окупованій території або переїхав. Але Вадатурський каже, що все одно намагається “платити людям зарплати, не звільняти їх і зберегти команду”.

Він зібрав міжнародну консультативну раду і розділив основні функції компанії (сільське господарство, логістика, торгівля зерном і кораблебудування) на окремі центри прибутку. Саме такі сучасні і прозорі корпоративні практики потрібні Україні, щоб привабити міжнародні інвестиції й інтегруватися у європейські ринки після війни.

Проте наразі для Вадатурського головним питанням залишаються кредитори. Він говорить, що із кредитними канікулами і готівкою “Нібулон” зможе профінансувати наступну посівну, незалежні фермери зможуть уникнути банкрутства, вдасться виростити продовольство, Україні знадобиться менше західної допомоги, а споживачі по всьому світу отримають дешевшу їжу.

“Без грошей ти нічого не можеш зробити, – каже він. – Натепер це мій головний пріоритет”.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button