ПригодиСтаттіСуспільствоТема дня

У крадіжках на дачах жителі Корабельного району звинувачують озброєних людей у військовій формі

Один із дачників ділиться досвідом, як діяти постраждалим від військовослужбовців

Цей материал також доступний

Українці не втомлюються обожнювати і дякувати військовослужбовцям, які стали на боротьбу з рашистською чумою. Але поки що переважна більшість із них захищає рідну країну, не шкодуючи сил у боях із ворогом, жертвуючи своїми життями заради нашої свободи… окремі елементи лише ганьблять ЗСУ своєю в них присутністю. Мовчати про таких (боячись підірвати авторитет армії) не можна, бо поодинокі “відморозки” аж ніяк не є обличчям Збройних Сил України, та й самі ж славні воїни захочуть, ми певні, очистити свої лави від поганців.

До редакції “Корабелов.Инфо” звернулися власники “лупаревських” дач, чиї ділянки розташовані в кооперативі “Меліоратор”: мешканці Корабельного району міста Миколаєва звинувачують людей у військовій формі в крадіжках зі зломом, які стали вже систематичними.

Дачники розповіли, що раніше служиві, які розташовувалися неподалік, захищали їх, допомагали. Але зі звільненням Херсона їхні частини перекинули далі. Тепер же в кооперативі (ось уже кілька тижнів) невідомі стали “розкривати” дачні будиночки, “обчистивши” в такий спосіб уже близько десятка володінь: “Крадуть усе підряд – побутову техніку, інструменти: бензопили, турбінки, навіть лопати і сапки”… Стривожені такими подіями дачники стали приїжджати сюди частіше, проводити чергові рейди, сподіваючись спіймати грабіжників “на гарячому”, і ось на одній із ділянок натрапили на військовослужбовця, який вилазив із вікна… військовослужбовця.

“19 грудня на крадіжці були спіймані на гарячому двоє військових, коли вони обкрадали будинок на вулиці Набережній. Дачники одразу намагалися викликати поліцію за номером 102, але під час пояснення, що на місці злочину перебувають військові, черговий кидав слухавку:“Ми ними не займаємося, телефонуйте військовим”. Поки люди намагалися знайти номер військової прокуратури і викликати їх на місце злочину, спіймані вояки знімали зброю із запобіжників, наводили на дачників і погрожували їм… Розповідали, що вони з Одеси, мовляв, щойно приїхали, нібито патрулювали на дачах… Як змогли, зафіксували їх на фото. А також транспортний засіб, на якому вони, ймовірно, вивезли награбоване!”, – написав у редакцію “Корабелов.Инфо” один із членів кооперативу Леонід Ш.

Нам вдалося поспілкуватися і безпосередньо з автором цих фотографій – виконувачем обов’язків голови дачного кооперативу Іваном Івановичем Т.

– Я 19 грудня поїхав на дачу, годині о 10-й пішов укотре перевірити ділянки по вулиці. Дивлюся – в одному вікно розкрито, далі – в іншому будинку (а вранці вікна були цілі), і у дворі під грушею стоїть один у військовій формі. Я йому: “Ви що тут робите?”, а він: “Рашистів ловимо”. І тут другий вилазить зі зламаного вікна. Кажу їм: “Не вішайте мені локшину на вуха”, став їх фотографувати (вони спочатку без масок були) – то вони швидко балаклави натягнули.

Навіть зброю на мене піднімали, але коли побачили ще двох наших, що підійшли, – перестали рипатися. Ми їх довго не відпускали, дзвонили всім, кому могли. Але в поліції нас “відшили”, і нам довелося просто вигнати з дач цих… Вони пішли балкою, а там – їхній бус зелений (захисного кольору), і чую, хтось їм каже: “Що ж ви засвітилися?”, – розповів Іван Т.

У пошуках справедливості, місцевим жителям довелося “стукати в усі інстанції”, поки у них 20 грудня хоча б прийняли заяву в прокуратурі:

– Намагалися додзвонитися до місцевої військової прокуратури – телефони не відповідали. Довелося телефонувати на гарячу лінію до Києва, там нас переадресували на чергового по Південному регіону (в Одесі), а він уже сказав іти до Миколаївської прокуратури за адресою вул. Микільська, 18-а. Там спочатку заяву приймати не хотіли – мовляв, ідіть пишіть саме у військово-слідчу поліцію (ВСП), але я наполіг на своєму, і заяву прийняли, пообіцяли, що самі їм передадуть, – розповів один із дачників.

уривок із заяви миколаївця керівнику спеціалізованої прокуратури
у військовій та оборонній сфері Південного регіону

Пройшовши досить складний шлях до того моменту, коли йому нарешті пообіцяли зайнятися пошуком підозрюваних у крадіжці військових, мешканець Корабельного району ділиться досвідом з іншими можливими потерпілими, щоб за потреби вони вже знали, куди слід звертатися в подібних випадках:

“Крім військової прокуратури як контролюючого органу, треба ще написати заяву
у поліцію
якщо йдеться про матеріальне майно (як, наприклад, у нас – крадіжки, розбиті шибки): у таких ситуаціях слідча група звичайних поліцейських працює разом із ВСП. Але це треба обов’язково звертатися до відповідного райвідділу! Я ось кілька годин втратив у черзі в Корабельному, а треба було їхати одразу у Вітовське відділення поліції (відповідно до району розташування наших дач, де все сталося) – за адресою: м. Миколаїв, вул. Новозаводська, 10-а. І відразу на місце злочину треба було їх викликати (телефон чергової частини – (0512) 53-13-29).

Ось там мене вже чудово прийняли, вислухали, зафіксували звернення, все роз’яснили, як діяти. Заспокоїли, сказавши, що шукатимуть зловмисників. А всі постраждалі від злодіїв дачники поки що мають швидше написати у Вітовському відділенні поліції заяви – їх буде об’єднано в одне провадження”, – поділився інформацією Леонід Ш.

Однак зазначимо, що на сьогоднішній день (минуло понад тиждень після приймання заяв) жодних звісток про просування в цій справі ні від прокуратури, ні від поліції Леонід поки що не отримував.

Читайте також:

Наталія Бєлова

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button