СуспільствоТема дня

"Все є в магазинах", - сказав заступник мера Сенкевича про те, що миколаївцям не потрібні "президентські" пайки.

"У Корабельнянському районі з розподілом все пішло більш-менш тихо", - сказав чиновник.

Цей материал також доступний

Як відомо, у населених пунктах прифронтових та окупованих територій України під час війни розподіляються так звані «президентські пайки » (а точніше, «урядові» – набори продуктів, закуплених за державні кошти, перелік яких затверджено постановою Кабміну). У Миколаєві їх почали видавати в червні.

Перший заступник мера Миколаєва Віталій Луков у коментарі виданню “Новости-Н” повідомив, що в березні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, уряд вирішив підтримати своїх громадян і виділив кошти на закупівлю продуктів, які могли б бути їм розподілені у вигляді гуманітарної допомоги.

Те, що перші поставки почалися тільки влітку, Луков пояснив так: мова йде про держзакупівлі, і здійснюються вони за дуже довгою, громіздкою процедурою.

Орган, відповідальний за постачання продуктових наборів в Миколаївську область, за рішенням уряду визначив Одеська обласна військово-цивільна адміністрація.

«Закупівля продукції здійснюється через Укрзалізницю. Потім Укрзалізниця передає продукцію в Одеський КП, а вона самостійно упаковує комплекти і передає їх до Миколаєва, або продукція передається приватним логістичним компаніям, які частинами постачають її в місто”, – розповів Crime.NET Луков .

«Виконавцем доставки цих продуктових наборів жителям Миколаєва», як висловився перший віце-мер, є міська рада.

– У нас є рішення виконкому, яким ми доручили районним адміністраціям залучити бюджетників – працівників сфери освіти, культури, спорту – для комплектації цих пайків, продуктових наборів. Ці набори надходять до нас в упакованому вигляді – в окремих продуктах, в окремих частинах. Окремо порожні коробки, окремо цукор, борошно, масло – все йде окремо в окремих поставках, – продовжив свої пояснення Віталій Луков.

Міська влада Миколаєва навесні подала заявку на 160 тисяч осіб. Зараз для міста розписано 110 тисяч таких наборів.

«Було ухвалено, що продуктові набори будуть роздавати районні адміністрації. Створено електронну систему реєстрації, куди вносяться ті, хто вже отримав набір за ідентифікаційним номером. Створені пункти, де є підготовлені люди. Також ми вирішили, що розподілимо по 5 000 наборів по кожному району, починаючи з Корабельного, тому що найбільше він постраждав від істот (Росія, – прим.), потім 5 тисяч Інгульського, 5 тисяч Центрального і 5 тисяч Заводської, а потім знову по колу. Причому набори приходять не постійно, тому вони зробили хоч якусь консистенцію », – розповідає Луков.

«У Корабельному районі все було більш-менш тихо. Кульбакіно – це окремий мікрорайон, в Будинку культури є хороша людина, адекватна, і він поступово видавав ці набори, чітко розписував на вулицях, хто і коли прийде (раніше «Korabelov.Info» повідомляв: Конфлікт з «президентськими пайками» в Корабельному районі наростає).

Потім їх видали в Балабанівці (читайте про це: Скандали і бійки: як отримують «президентські пайки» в Корабельному), і таким чином було випущено 5 000 комплектів.

Тоді було 2 тисячі літрів молока, яке ще не комплектувалося іншими продуктами. Зараз він знаходиться на складі в Корабельному районі. Ми зробили заявку на Одесу, щоб нам не приносили нове молоко, а давали нам все, що нам потрібно для комплектації того молока, яке у нас є, – пояснив віце-мер.

Тоді поширення почалося практично одночасно в Центральному і Інгульському районах. У Центральний район комплекти приїхали вже укомплектованими, але між людьми все одно виникали конфлікти, миколаївці викликали поліцію, бо хтось не встиг отримати свій комплект.

В Інгульському районі продукція надходила вся в різних упаковках, і працівникам бюджетної сфери доводилося самостійно комплектувати набори, під час яких з’ясувалося, що чаю не вистачає на тисячу наборів, вони потім будуть добудовані.

«Залишилося 4 000 ящиків, з яких близько 2 000 роздали великим підприємствам району, щоб вони організували розподіл за своєю процедурою і це було швидше. Решта видавалися в школі, на паркані школи писали розклад і вулиці, жителі яких можуть отримувати пайок. Дана школа була обрана в зв’язку з тим, що є фахівці, які мають доступ до електронної системи, вони відповідальні, до того ж територія закладу дозволяє розмістити стільки коробок і упакувати їх », – пояснили Віталій Луков.

Раніше повідомлялося:
“Це істота”, – сказав чиновник Луков про незадоволеного миколаївця:
черговий скандал з роздачею «президентських» пайків в місті

Чиновник додав, що через конфлікт провів ще одну нараду з керівниками районів і наполягав на тому, щоб розподіл наборів здійснювався в існуючих мікрорайонах, наприклад, щоб привезти певну кількість комплектів в Матвіївку, потім в урочище Ракета, Тернівка і тоді всі жителі отримають набори і залишаться задоволені.

Луков підкреслив, що це не благодійна допомога, яка надходить до Миколаєва сотнями тонн від різних організацій, а товари, які проходять через держзакупівлі, тому вони надходять “малими дозами” і потребують більш жорсткого обліку.

Чесно кажучи, я вважаю, що починати це було не обов’язково, – переконаний віце-мер. – У нас достатньо гуманітарних місій, і ми не могли витрачати на це бюджетні кошти, а видавати ті набори, які вже надходять до нас за гуманітарними програмами.

Такі набори за замовчуванням видаються кожному жителю прифронтового міста. При цьому Віталій Луков вважає, що уряд до кінця не продумав цю соціальну програму, оскільки не дав конкретного переліку людей, які потрапляють під отримання гуманітарної допомоги (за словами чиновника, є ті, кому потрібно більше, тому що вони залишилися без роботи або знаходяться в скрутному матеріальному становищі, а є ті, хто просто «хоче отримати халяву»).

«Можливо, в березні уряд не зрозумів, якими будуть гуманітарні потоки до нас, і прийняв рішення про виділення цих коштів … Зараз є потужні продовольчі потоки з організацій до Миколаєва – ООН, наприклад, тому недоцільно купувати продукти харчування за бюджетні кошти, коли не вистачає на армію чи щось інше, я думаю.

Нам потрібно масово і потужно допомагати там, де ми деокупуємо громади, щоб люди могли бачити, що у нас нормальна держава, яка піклується про людей.

А в Миколаєві – так, стріляють, але в магазинах все є, є зарплата, є пенсії, комуналка не подорожчала, є соціальні виплати, пайки розподіляються, тому видавати пайки окремо на кожну людину з державних коштів – ну можна обійтися і без цього, або хоча б для сім’ї в цілому.

Тому я сподіваюся, що це рішення буде скориговано, адже немає конкретних критеріїв, кого розподіляти. Я знаю ситуації, коли люди виїжджали з Кульбакіно в інші райони міста або взагалі в область, тому що там дійсно страшно, але коли почули, що можна отримати пайок, взяли таксі і приїхали. Брати вартість таксі і продуктового набору нераціонально. Так воно і має бути? Але деякі люди хочуть халяви”, – сказав Луков.

Посадовець також зазначив, що обмежень щодо термінів роздачі цих раціонів немає. Він сподівався, що до кінця року всі ці набори вдасться роздати.

І я хотів би, щоб уряд або змінив цю програму, або навіть припинив її. Тому що, по-перше, вона видається всім – і хто працює, і хто не працює, але головне, щоб вона була зареєстрована в Миколаєві, – зазначив перший заступник мера Сенкевича.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button