ОбществоТема дня

"Бандитська шайка", - в суді свідок розповів, як передавав хабар $80 тысяч для Романчука (відео)

Сьогодні, 26 листопада, на судовому засіданні у Центральному суді м.Миколаєва, по обвинуваченню колишнього заступника голови Миколаївської ОДА Миколи Романчука, в отриманні хабаря, в особливо великих розмірах, був проведений довгоочикуваний допит важливого свідка — Максима Гламаздіна.

Як сказав свідок у процесі допиту: «бандитська шайка, яка засіла у власних кабінетах вбивала бізнес вимаганням хабарів», — повідомляє Ігор Блошко .

Із показів свідка все стало зрозуміло: Гламаздін для отримання дозволу на користування кар’єром спочатку звернувся до чиновників Єланецької РДА, на території якої він знаходиться. Від Зайзбурга (вже засудженого по цій справі) і місцевої депутатки Гуліної дорога привела до заступника голови Миколаївської ОДА — Романчука. Зустрівся свідок з Миколою Павловичем з великим бажанням останнього. Після нетривалої бесіди, заступник губернатора завів його до кабінету першого заступника облради Михайла Соколова, де також був присутній його помічник Левченко. Далі, за вказівками Романчука і Соколова, Гламаздін повинен був підтримувати безпосереднє спілкування саме з Левченко. Згодом той озвучив свідку сумму хабаря — 100 тисяч доларів США. Як сказав: «для вирішення його питання «під ключ». Гламаздін пообіцяв подумати і наступними днями сторгувалися на хабарь у 90 тисяч доларів.

Перші 10тис.доларів Гламаздін передав Левченко у кафе. Той скрутив у газету, покликав свого водія. Водій забрав газету з грошима і зник. Ця сума, як йому пояснили, необхідна була для позитивного рішення екологічної комісії Миколаївської облради. До речі, членів комісії також 10 осіб. (Я собі подумав, що цікаво дізнатися всі їх прізвища)

Потім Левченко з Соколовим викликали Гламаздіна і повідомили, що залишок суми у 80тис.доларів США необхідно передати «тому, хто його до них привів», тобто Романчуку. Необхідно це зробити до проведення сесії облради, щоб його питання було остаточно вирішено. Навіть показали йому проект рішення, який приймуть на сесії облради.

Наступними днями з цією сумою грошей (точніше з «куклою», як нам відомо вже з попередніх публікацій) Гламаздін прийшов до кабінету Миколи Романчука і повідомив, що готовий передати названу суму. Романчук вказав на свого секретаря і водія (хтось один із них з прізвищем Вівчар). Сказав свідку, що гроші необхідно передати саме їм і поза межами ОДА. Вийшли утрьох на вулицю, Микола Павлович залишився у кабінеті. Сіли у автомобіль, покружляли трішки по місту. Потім сказали залишити сумку з грошима, а самому веліли покинути автомобіль. Гламаздін вийшов і пішов, але прийшли співробітники СБУ. Ну, а далі ви знаєте.

Свідок не плутався у своїх показах, хоча просив суд можливості користуватись своїми записами. Не дозволили. Розповідав змістовно, логічно і зрозуміло. У мене, як у слухача на судовому засіданні, склалася думка, що Гламаздін розповів чисту правду від А до Я.

Далі прокурори почали задавати йому уточнюючі запитання і він детальніше пояснював обставини вимагання у нього хабаря. Але мені далі вже було не цікаво. Свідок і так доступно намалював картину маслом…

Напомним, что 3 июня 2016 года в Николаеве в ходе спецоперации СБУ и военной прокуратуры за вымогательство взятки в особо крупном размере, а именно 90 тысяч долларов США, были задержаны заместитель главы Николаевской ОГА Герой Украины Николай Романчук и глава Еланецкой районной государственной администрации Олег Зайзбург. Советнику главы Николаевского областного совета Геннадию Левченко в этот день удалось сбежать. Виктория Москаленко называла Левченко креатурой Михаила Соколова. Взятку вымогали у главы фирмы «ЕЛК-Буд» за разрешение на разработку карьера в Еланецком районе.

Также отметим, что после задержания Романчука по месту его проживания провели обыск и нашли золотые слитки, оружие, украшения, предметы старины, банковские документы, списки расчетов с различными именами.

Отметим, что обвинительный акт в отношении Николая Романчука находится в суде на рассмотрении с августа 2016 года.

Суд над Романчуком: главного свидетеля не могут допросить 3 года

Обвиняемый в получении взятки экс-губернатор Романчук идет в Николаевский горсовет от «Батькивщины»

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

5 комментариев

  1. Так Корабельным районом и сейчас руководят его люди. Выводы нужно делать Киму.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button