Пригоди

Затримано жителя Миколаївщини, що керував підпільним осередком забороненої «партії Шарія»

Йому загрожує до 8 років ув'язнення з конфіскацією майна

Цей материал також доступний

Служба безпеки виявила трьох нових прокремлівських агітаторів, які діяли в різних регіонах України, підтримуючи збройну агресію Росії та закликаючи до захоплення території України. Один з них, 48-річний житель Первомайська Олександр Толмачов, був затриманий у Миколаївській області. Він керував підпільним осередком партії Шарія, намагався організувати підривну діяльність у прифронтових районах, залучивши п’ятьох місцевих жителів і створивши Телеграм-канал.

“Там фігуранти поширювали фейки російської пропаганди, в яких «відбілювали» воєнні злочини рашистів та виправдовували захоплення частини території України”, – розповіли в СБУ.

Пропаганда партії Шарія

Як повідомляє Миколаївська обласна прокуратура, під час обшуку у зловмисника виявлено та вилучено мобільний телефон, комп’ютер, друковані агітаційні матеріали, статут організації, заяви на вступ до «партії Шарія» та інші докази його протиправної діяльності.

Адміністратор ворожого інтернет-ресурсу також закликав ухилятися від мобілізації в Україні та підбурював до провокацій проти співробітників ТЦК.

Також у Запоріжжі затримано місцевого жителя, представника російської партії ЛДПР, яка підтримує війну проти України. Він на своїй сторінці в «Однокласниках» закликав до захоплення міста та підняття прапора Росії на місцевих держустановах.

У Тернопільській області затримано проросійську пропагандистку з Дніпра, яка розповсюджувала в Телеграмі дописи ексочільника забороненої партії Держава Дмитра Васильця. Їй повідомлено про підозру за виправдовування та заперечення агресії Росії проти України.

проросійська пропагандистка з Дніпра

Дії керівника підпільного осередку партії Шарія також кваліфіковані за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ч. 1 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення ЗСУ та інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх, хто займався підривною діяльністю на користь Росії. Наразі підозрюваний Олександр Толмачов перебуває під вартою. Зловмисникам загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button