Суспільство

П'ять років після обрання: як українці оцінюють виконання Зеленським своїх обіцянок

Опитано 1002 респондентів, які проживають у всіх регіонах України

Цей материал також доступний

Протягом тижня з 16 по 22 травня 2024 року, Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) здійснив національне опитування громадської думки під назвою “Омнібус”, в якому були включені питання щодо п’ятиріччя президентства Володимира Зеленського. Замовником опитування була громадська організація “Центр стратегічних комунікацій «Форум»”. Застосовуючи метод телефонних інтерв’ю (CATI) та випадкову вибірку мобільних номерів (з використанням випадкової генерації та статистичного взважування), опитано 1002 респондентів, які проживають у всіх регіонах України, включаючи території, що перебувають під контролем уряду.

Опитування було проведене серед дорослих громадян України, які досягли 18-річного віку і старші та проживали на території, контрольованій урядом України на момент опитування. Вибірка не включала мешканців тимчасово окупованих територій (в той час як 26 з 1002 респондентів проживали на таких територіях до 24 лютого 2022 року). Опитування також не здійснювалося серед громадян, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

В умовах війни, окрім формальної похибки, виникає додаткове систематичне відхилення, яке може вплинути на точність результатів. Представлені КМІС фактори, що впливають на якість даних в умовах воєнного конфлікту, раніше вказували на цю проблему.

Чи реалізував Володимир Зеленський обіцянки, що він дав перед виборами?

У травні 2024 року виповнилося п’ять років з моменту обрання Володимира Зеленського президентом. У зв’язку з цим, ми запитали у респондентів, на їхню думку, яка частина обіцянок, дана президентом Зеленським, була виконана.

Як можна бачити на графіку 1, 18% респондентів відповіли, що В. Зеленський виконав більшість або всі обіцянки (з них про виконання всіх обіцянок говорять 5%). Майже стільки ж вважають, що він виконав близько половини обіцянок, а 50% вважають, що він виконав меншість або жодної з обіцянок (з них 25% вважають, що він не виконав жодної обіцянки).

Багато респондентів, які вважають, що Володимир Зеленський не виконав всі свої обіцянки, пояснюють це наявністю некомпетентних та корумпованих осіб у його команді (50%). Також значну кількість респондентів (від 26% до 32%) турбують інші фактори, такі як відсутність кваліфікованих кадрів у команді, повномасштабне вторгнення, недосвідченість самого президента та вплив олігархів.

Менше респондентів (від 9% до 14%) вказали на такі причини, як особиста корумпованість президента, вплив інших країн, розхитування ситуації опозицією та нереалістичність обіцянок, які також вважаються факторами, що призвели до невиконання обіцянок.

У додаткових запитаннях у відкритій формі респонденти найчастіше згадували такі обіцянки, як завершення війни на Донбасі, боротьба з корупцією та покращення добробуту населення. Ці аспекти виявилися ключовими при оцінці виконання Президентом передвиборчих обіцянок. Однак серед основних успіхів Президента на своєму посту українці відзначають стійкість у відсічі російської агресії та міжнародну діяльність, спрямовану на підвищення підтримки України у війні.

Цікаво, що українці переважно зосереджують увагу не на самому президенті, його особистих якостях, а на його команді та оточенні. За результатами додаткових відкритих запитань щодо невдач президента найбільше осіб вказували на повномасштабне вторгнення та кадрову політику. Проблеми у боротьбі з корупцією також увійшли до трійки найчастіше згадуваних аспектів.

Так, враховуючи високу довіру до Президента у суспільстві, важливо здійснювати релевантні та прозорі кадрові рішення. Це сприятиме підтримці суспільної легітимності, особливо в такий складний період для країни.

Читайте новини першими

Связанные статьи

4 комментариев

  1. Никак! 0. Ни одного обещания не виполнил! Хотя.... його друзі разбогатіли.кінець бідності.вроде так казав.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button