Суспільство

Квадратні ціни круглих колод: на Миколаївщині розікрали гроші на закупівлю деревини для фортифікацій

Ціни втричі завищені за ринкову

Цей материал також доступний

На початку 2024 року в системі закупівель «Прозорро» були оприлюднені звіти про підряди на будівництво фортифікацій на суму понад 26 млрд грн. Про це йдеться у розслідуванні “Наших грошей“, які проаналізували кошториси деяких об’єктів десяти державних замовників на загальну суму 2 млрд грн.

За результатами аналізу маємо наступне: «програмної» системи розкрадань на будматеріалах немає, бо у різних обладміністрацій різні ціни по однакових матеріалах. Ба більше, навіть у однієї обладміністрації по різних об’єктах бувають різні ціни. Але в окремих замовників ціни по деяких позиціях суттєво завищені.

Із «Прозорро» відомо, що Миколаївська ОДА має фортифікаційні підряди на суму майже 500 млн грн. Згідно розслідування відомо по ціни будматеріалів по трьох найдорожчих об’єктах вартістю 161 млн грн, 28 млн грн, 27 млн грн. На прикладі кошторису будівництва загороджень «Виноградне» загальною вартістю 28 млн грн цілком очевидно, що маржа присутня повсюдно.

Колоди для цього об’єкту коштують 1,5 млн грн, а їхня ціна 11 400 грн за кубометр втричі вища від ринкових цін.

Габіони військового призначення розміром 1х1х2м на суму 0,3 млн грн врахували по 6 600 грн за штуку. Тоді як у чернігівців вони коштують 3 300 грн, а у волинців – 3 000 грн. А габіони розміром 1х1х1 метр у миколаївців коштують 2 100 грн/шт, проти 1 400-1 800 грн у всіх інших обладміністрацій.

Волинська ОДА показала у «Прозорро» підряди на 3 млрд грн. У неї ціна металевої сітки випирала навіть більше, ніж у миколаївців, – 336 гривень за квадрат проти 316. І це при тому, що в усіх інших замовників ціна сітки становила від 185 до 239 грн.

Наголошуємо ще раз: усе це без урахування доставки, яка у відомостях вказана окремо.

Докладніше зупинимось на колодах, потрібних для укріплення накатів на бліндажах і стін траншей.

За даними «Наших грошей», держава вилучає колоди у державних лісгоспів на потреби ЗСУ. В першому кварталі цього року деревину забирали по ціні від 1 700 до 2 600 грн за кубометр із ПДВ залежно від діаметрів колод і класу якості деревини (B, C, D).

Біржова ціна сосни, яку вільно реалізовують державні лісгоспи, на «Українській енергетичній біржі» зараз становить близько 2 400 грн за кубометр.

Доставка з Полісся, центру та півночі України до Миколаєва коштує від 1 100 до 1 500 грн/куб. Ще 300 гривень коштує підвезення/завантаження. Відтак з урахуванням цих видатків вартість соснових колод у Миколаєві мала б скласти від 3 900 до 4 400 грн за кубометр. Але в фортифікаційних кошторисах миколаївців стоїть ціна 11 400 грн. Тобто фактично втричі дорожче від ринкових цін. Доставка по області до місця будівництва в кошторисі вказана окремо і коштує 720 грн за кубометр із ПДВ.

Найочевидніша різниця із цінами в кошторисах Держвідновлення у Сумській області, де колоди враховані по 1 752 грн, – миколаївські колоди майже в сім разів дорожчі. Також на ринковому рівні ціна деревини в підрядах Сумської ОДА (2 800 грн) та Чернігівської ОДА (3 540 грн).

Крім того, миколаївська деревина майже втричі дорожча від цін, які «Наші гроші» знаходили у системі «Прозорро». Наприклад, у квітні дві військові частини замовили колоди на сотні мільйонів гривень по 4 236 – 4 320 грн за кубометр.

Ба більше, навіть у скандальних контрактах Харківської обладміністрації деревина вдвічі дешевша від миколаївського кошторису.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button