ПригодиТема дня

Журналісту «Слідство.інфо» хотіли вручити повістку, щоб помститись за розслідування про топ-посадовця СБУ

Цей інцидент було зафіксовано журналістом на відео

Цей материал також доступний

У світлі недавніх подій, журналісти “Слідства.Інфо” зіткнулися з відкритим тиском та спробами інтимідації з боку Служби безпеки України (СБУ), викликаними їх останнім розслідуванням. Суть розслідування полягала в тому, що журналісти викрили факти володіння елітною нерухомістю керівником департаменту кібербезпеки СБУ, Іллею Вітюком, вартістю понад 25,5 мільйонів гривень.

Ця історія набула розвитку 1 квітня, коли до журналіста Євгенія Шульгата у супермаркеті Оболонського району Києва підійшли співробітники Солом’янського ТЦК і намагалися вручити йому повістку. Шульгат зазначив, що співробітники ТЦК підійшли безпосередньо до нього, звертаючись на ім’я та прізвище, та явно володіли інформацією про його особу. Цей інцидент було зафіксовано журналістом на відео.

– Мене здивувало, що вони підійшли саме до мене, звернулися на імʼя-прізвище і явно знали мене в обличчя, – каже Шульгат.

Додатково, камери відеоспостереження зафіксували, як до супермаркету заходять двоє військовослужбовців разом з невідомим чоловіком у цивільному, який, згідно з висновками розслідування, міг давати вказівки ТЦК щодо вручення повістки. Журналісти припускають, що цей чоловік, ймовірно, є Олексієм Біленком, людиною, близькою до Іллі Вітюка, який раніше працював у львівському управлінні СБУ та зараз займається питаннями кібербезпеки в самій службі.

Ця подія викликає серйозні побоювання щодо спроб державних органів використовувати свій вплив для тиску на журналістів, що займаються розслідувальною діяльністю. Особливо, коли це стосується викриття фактів про володіння нерухомістю та іншим майном високопосадовцями державних структур.

У понеділок, 1 квітня, у супермаркеті в Оболонському районі Києва до Шульгата підійшли співробітники Солом’янського ТЦК та намагалися вручити йому повістку.

Журналіст зняв спілкування з військовими на камеру. Представники ТЦК приїхали в інший район та зустріли журналіста о 21:15. У розмові військовослужбовці зазначили, що нещодавно Євгенію виповнилося 27 років і він не прийшов до ТЦК оновити дані. Коли журналіст почав знімати відео та ставити запитання, чи пов’язана ситуація з його роботою над розслідуванням про керівника департаменту кібербезпеки СБУ, військовослужбовці пішли, зауваживши, що фіксують відмову від повістки.

На відео з камер спостереження потрапило те, що до супермаркету заходять двоє співробітників ТЦК. Разом з ними – чоловік у цивільному одязі. З відео зрозуміло, що людина у цивільному дає вказівки співробітникам ТЦК.

Подібні дії кидають тінь на діяльність СБУ та викликають занепокоєння серед громадськості та медійної спільноти України, особливо в контексті захисту свободи слова та незалежності журналістики в країні, яка продовжує боротьбу за свої демократичні цінності.

Джерела журналістів сказали, що чоловіком в цивільному може бути Олексій Біленко – людина, близька до Іллі Вітюка. Біленко раніше працював у львівському управлінні СБУ. А зараз працює в департаменті кібербезпеки СБУ. Деякі користувачі раніше записували його номер як «Льоша СБ».

Нагадаємо, видання журналістів-розслідувачів Bihus.Info деякий час прослуховували та таємно записували на відео. В результаті на видання опублікували компромат. 5 лютого Bihus.Info опублікував деталі щодо стеження та їх виконавців – співробітників Департаменту захисту національної державності СБУ. Після цього у СБУ намагалися виправдати стеження за командою Bihus.Info тим, що їх оператор купувала наркотики. 31 січня Президент України звільнив начальника Департаменту захисту національної державності СБУ Романа Семенченка, а у спецслужбі заявили про «посилення та оптимізацію» вказаного Департаменту СБУ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button