Суспільство

Уряд ухвалив індексацію пенсій для мільйонів українців: з 1 березня відбудеться підвищення

Пенсії понад 10 мільйонів громадян підвищаться на 8%

Цей материал також доступний

Під час повномасштабної війни та загострення економічної ситуації, уряд України вживає заходів для забезпечення фінансового добробуту громадян, особливо пенсіонерів, для яких пенсійні виплати є основним джерелом доходів, про це повідомляє Мінсоцполітики.

23 лютого 2024 року Уряд прийняв рішення про проведення індексації пенсій з 1 березня 2024 року. За цим рішенням, пенсії понад 10 мільйонів громадян підвищаться на 8%. Це рішення базується на остаточних показниках економічного розвитку країни за 2023 рік, включаючи інфляцію на рівні 5,1% та зростання середньої заробітної плати на 7%.

Середній розмір зростання пенсій після індексації становитиме 322 гривні, що підніме розмір середньої пенсії в Україні з 5 395 гривень до 5 717 гривень.

Відповідно до прийнятої постанови, з 1 березня будуть індексовані пенсії для:

  • 9,5 млн “цивільних” пенсіонерів, яким пенсію призначено на загальних підставах;
  • 596 тис. пенсіонерів силових відомств;
  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Крім того, з 1 березня будуть проіндексовані щомісячні страхові виплати для 161,4 тис. потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого.

З 1 березня також буде проіндексовано на 8% пенсії 20,8 тис. науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування. Таким чином, Уряд прискорив проведення індексації для цих категорій осіб (у 2023 році індексація для них відбулась з 1 липня).

З 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їх оновленого страхового стажу).

Уряд також встановив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій, щоб більш справедливо розподілити фінансові ресурси та забезпечити підвищення пенсій для громадян з найменшими виплатами.

Підвищення пенсій відбудеться для різних категорій пенсіонерів, а також для осіб, які мають право на страхові виплати. Таким чином, уряд продовжує забезпечувати соціальний захист громадян та зберігає їхні права під час складних економічних умов.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button