ПригодиСуспільствоТема дня

Справу про напад на журналістку Кorabelov.info розглядатимуть у Верховному Суді

Розгляд касаційної скарги засудженого призначено на 13 березня 2024 р.

Цей материал також доступний

Верховний Суд України призначив на 13 березня 2024 року касаційний розгляд справи вчителя, звинуваченого у перешкоджанні журналістській діяльності. Мова йде про кримінальну справу щодо Євгена Базулька, вчителя Миколаївської гімназії №48, засудженого за перешкоджання роботі журналістки Кorabelov.info Наталії Белової під час виборчого процесу.

Нагадаємо:
Вчителя з Миколаєва суд визнав винним у кримінальній справі

Рішення стосується подій, які мали місце під час виборів у травні 2014 року, коли вчитель фізики колишньої школи №48 Євген Базулько, будучи членом дільничної виборчої комісії, перешкоджав (ВІДЕО) законній діяльності журналістки: двічі навмисно вдарив рукою по її фотокамері, також вдарив лавкою по її нозі, а потім протягом ночі періодично заважав законній роботі представника ЗМІ на виборчій дільниці, систематично затуляючи спиною об’єктив камери.

Євгена Базулька, що поводив себе агресивно та під час виборчого процесу використовував фізичне насильство проти журналістки, було визнано винним у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч.1 ст. 171 КК України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”). Перша інстанція суду призначила йому штраф 850 гривень, але, враховуючи терміни давності, Базулько був звільнений від цього покарання. В той же час, суд вирішив стягнути з обвинуваченого на користь держави процесуальні витрати (за проведення експертиз) в розмірі 14 076,84 грн.

Після невдалої спроби оскаржити вирок Корабельного районнного суду м. Миколаєва в апеляційному порядку, Базулько подав касаційну скаргу. Суддя Касаційного кримінального суду Верховного Суду України Сергій Фомін оголосив про завершення підготовчого етапу та призначення розгляду кримінального провадження за касаційною скаргою засудженого на 13 березня 2024 року.

Спільнота та батьки учнів висловлюють занепокоєння щодо того, що особа, засуджена за кримінальні дії, продовжує навчати дітей.

Ця справа стала предметом громадської уваги не тільки через її суть, але й через багаторічну тяганину, яка викликала занепокоєння щодо ефективності правової системи в Україні.

Справа Базулька піднімає важливі питання щодо захисту прав журналістів, важливості свободи слова та необхідності належного реагування на перешкоджання журналістській діяльності.

Залишається відкритим питання, чи зможе касаційний розгляд у Верховному Суді затвердити справедливість у цій резонансній справі та встановити прецедент для майбутніх подібних випадків.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте також:

Читайте новини першими

Один комментарий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button