ЕкономікаСуспільствоТема дня

Ексвласнику МГЗ, російському олігарху Дерипасці оголосили підозру та затримали його менеджерів

СБУ затримала ключових фігур у справі про постачання сировини для виробництва військового озброєння рф

Цей материал також доступний

Служба безпеки України викрила та затримала осіб, причетних до співпраці з російськими військовими структурами. Зокрема, під ударом опинилися топменеджери української компанії, які звинувачуються у постачанні сировини для виробництва ракетного озброєння типу “Іскандер”. Підозра також оголошена російському олігарху Олегу Дерипасці, який, згідно з даними слідства, залучений до фінансування збройної агресії проти України.

У ході ретельної роботи СБУ вдалося зібрати необхідні докази проти Дерипаски та його спільників в Україні, що дозволило затримати двох високопоставлених менеджерів. Затримання відбулися у різних регіонах країни, а зокрема мова йде про директора “Глухівського кар’єра кварцитів” та куратора цієї організації. Обидва були залучені в операції з постачання в рф великих партій гірських порід, необхідних для виробництва військової техніки.

З того часу і до початку повномасштабного вторгнення рф керівництво видобувної компанії постачало до росії оптові партії гірських порід для виплавки сталі.

Отриману з України сировину компанії російського мільярдера продавали підприємствам військово-промислового комплексу країни-агресора для виробництва балістичних рекет, зокрема типу «Іскандер».

Також імпортовану продукцію окупанти використовували для серійного виготовлення бойових дронів та радіолокаційних систем.

На підставі зібраних доказів російському олігарху Олегу Дерипасці заочно повідомлено про підозру за такими статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою); ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 (організація легалізації (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом); ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (організація фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Злочинні дії директора української компанії кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом, вчинені організованою групою); ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 110-2 (пособництво у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Його спільнику – куратору – повідомлено про підозру за: ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою); ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України.

Згідно з матеріалами слідства, ці особи сприяли Дерипасці у незаконному заволодінні виробничими потужностями кар’єра ще у 2012 році, чим порушили існуючу заборону на продаж таких об’єктів. Відтоді і до моменту повномасштабного вторгнення вони забезпечували стабільні поставки сировини для потреб російського військово-промислового комплексу.

Олегу Дерипасці заочно вручено повідомлення про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України, що підкреслює серйозність звинувачень. Крім того, націоналізація активів “Глухівського кар’єра кварцитів” у лютому 2023 року стала логічним завершенням боротьби з незаконною діяльністю, спрямованою проти інтересів України.

Також повідомлено про заочну підозру одному з керівників «РУСАЛу» та громадянці Кіпру, яка сприяла незаконному відчуженню підприємства.

Раніше ми повідомляли:
Квартири, авто, цехи та гроші… Повний список націоналізованого Україною майна у власника МГЗ Дерипаски

Вищий антикорупційний суд 16 лютого задовільнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави майна в Україні російського олігарха Олега Дерипаски.

Загалом було націоналізовано 350 об’єктів власності, серед яких корпоративні права заводів та кар’єрів, комплекс морського порту, квартири, адміністративні будівлі, виробничі цехи, сотні одиниць транспортних засобів та спеціальної техніки, а також грошові активи: загальна вартість конфіскованих активів складає понад 2 мільярда гривень.

Натомість Служба безпеки України, що надавала Мін’юсту матеріали щодо активів Дерипаски, каже, що їхня загальна вартість становить 10 мільярдів гривень.

Як вказують у Мін’юсті, Дерипаска – один із найбагатших російських мільярдерів, контролює та володіє значними частками груп компаній “Русал”, “Базовий елемент” та En+ Group.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button