Пригоди

«Є декілька сценаріїв», - в «Київстарі» розповіли про стан справ після хакерської атаки

Ситуація з мобільними послугами трохи важча

Цей материал також доступний

Компанія “Київстар” має декілька сценаріїв щодо відновлення роботи своїх сервісів, але цей процес дуже складний і потребує значних зусиль, про що в інтерв’ю Forbes повідомив президент компанії Олександр Комаров.

“Це найважче питання сьогодні, тому що я не хочу цим спекулювати. У нас є декілька сценаріїв. Базовий і він же оптимістичний, що ми почнемо відновлювати сервіси клієнтів. Ми вже частково відновили фіксований інтернет для нашої бази інтернету для дому. Крок за кроком, що ми найближчим часом відновимо сервіси для всієї клієнтської бази фіксованого інтернету”, – зазначив він.

За його словами, ситуація з мобільними послугами трохи важча.

“Базовий сценарій, я сподіваюся, що ми завтра (13 грудня, – прим.) почнемо відновлювати цей сервіс. Але є дуже великий рівень невизначеності. Ви відновлюєте працеспроможність якоїсь системи, і у вас починають вилазити нові проблеми. Тоді вам потрібно перевірити всю цю систему, щоб у ній не залишилося ворожого софту або умовних бекдорів, які залишила ця атака, яка залишає незахищений периметр”, – розказав президент компанії.

“Це складний ітераційний процес. З одного боку ми відновлюємося, з іншого боку – ми обмежені ресурсом, тому що будь-які підключення до мережі роблять не автоматично, а вручну через відповідну перевірку. Тому, я дуже сподіваюся, що завтра ми почнемо відновлювати сервіс, але я не можу це гарантувати”, – додав він.

Читайте також: Збій в роботі «Київстар»: СБУ відкрила справу за вісьмома статтями, не виключають втручання росії

Що стосується збитків та вартості відновлення, то це не підраховували й “нічого підраховувати поки не будемо”, сказав президент “Київстару”.

“Команда має бути сфокусована на відновленні. Нам потрібно відновити сервіс. Якби зараз сказали, що це буде коштувати $100 млн, але якимось чином усе це запрацює прям за 1 хвилину, то ми б на це пішли. Ми надаємо критичні сервіси для українців, тому це інший рахунок. Він знаходиться в зовсім іншій площині. Це не про гроші”, – зазначив Комаров.

За його словами, до процесу відновлення залучені не лише спеціалісти компанії, а й державні служби та іноземні компанії.

“Це команда робота. Є два напрямки. Розслідування, де вони працюють зі своїми процедурами, а також команда СБУ, яка займається кібербезпекою, Держспецзв’язку, CERT-UA. У кожного є експертиза й напрацювання у певному напрямку. Дуже багато ми співпрацюємо із Microsoft, Cisco, Ericsson. Насправді це глобальна команда, яка залучена до вирішення цього кейсу. У кожного своя компетенція. Ericsson залучена у відновлення інфраструктури. Microsoft є експертом у розслідуванні, бо нам потрібно зрозуміти першоджерело проблеми. Cisco – це наш постачальник всіх систем кіберзахисту. Щоб підняти цей периметр і захистити, нам допомагає Сisco як наш найбільший провайдер послуг”, – сказав  Комаров.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button