ПригодиСуспільствоТема дня

Миш'як у воді в селах біля МГЗ в 3,4 рази вище допустимої концентрації, - центр контролю від МОЗ

Повідомляє «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

Цей материал також доступний

Державна установа «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з метою попередження виникнення інфекційних та неінфекційнх захворювань, пов’язаних із вживанням питної води, продовжує її планові моніторингові дослідження у населених пунктах області. 1 грудня 2023 року Миколаївський обласний ЦКПХ МОЗ повідомив, що за результатами тижневих досліджень проба води з водопровідної мережі в місті Миколаїв не відповідала нормативам за санітарно-хімічними показниками та мікробіологічними показниками. Вода не придатна для питних потреб.

Враховуючи поперередні публікації ЗМІ щодо наявності миш’яку у питній воді сіл Лимани та Лупареве Галицинівської ОТГ, державною установою «Миколаївський ОЦКПХ МОЗ» також було відреаговано на ситуацію та в листопаді 2023 р. двічі відібрано 13 проб води для дослідження з водозабірних свердловин та водопровідної мережі.

За результатами досліджень в селі Лимани в 2-х пробах води з 5-ти досліджених концентрація миш’яку перевищувала гранично-допустиму (ГДК) в 1,1 та 1,2 рази. Дві проби води не відповідали нормативам за мікробіологічними показниками.

В селі Лупареве в 3-х пробах з 8 досліджених відмічалося перевищення ГДК миш’яку в 1,7; 2,8 та 3,4 рази, в 4-х пробах хлориди перевищували гранично-допустиму концентрацію в 1,2 – 1,3 рази, в 3-х пробах загальна жорсткість також вище ГДК в 1,2 – 1,3 рази. Всі досліджені 8 проб води не відповідали нормативам по мікробіологічних показниках, – повідомляють в Миколаївському ОЦКПХ.

Про результати досліджень проінформовано військові адміністрації, органи місцевого самоврядування та балансоутримувачів водопроводів.

ДУ «Миколаївський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» рекомендує для приготування їжі та задоволення питних потреб використовувати воду гарантованої якості, як альтернативу – фасовану воду промислового виробництва.

Раніше ми повідомляли:
Заборонено вживання води в селах біля шламового поля МГЗ, – Держпродспоживслужба

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button