ПригодиСуспільствоТема дня

Заборонено вживання води в селах біля шламового поля МГЗ, - Держпродспоживслужба

Зроблено повторні аналізи води з-під крану, і вони не втішні (документ додається)

Цей материал також доступний

Небайдужий до проблем своєї громади Андрій Білоус (патрульний поліцейський, який зараз захищає Україну на фронті), звернувся до Миколаївської обласної військової адміністрації з тим, щоб та якнайшвидше взяла на особливий контроль питання стану води, яку споживають мешканці Галицинівської ОТГ. Повторні аналізи виявили у воді сліди миш’яку, причиною чого люди вважають відходи виробництва Миколаївського глиноземного заводу.

“Пам’ятаю, як керівництво МГЗ (РУСАЛ), де були практично одні росіяни, разом із керівництвом нашої громади у 2021 році нам на зустрічі вішали лапшу про безпечність шламових полів, відео є за 2021 рік у мене на сторінці. На жаль, їх усіх цікавили лише надприбутки, кому ті люди та їх здоров’я потрібне. Ніхто жодного разу навіть не зробив повного аналізу хоча б водопровідної води. В цьому році нарешті нам вдалося залучили громадські організації, які виділили кошти, та було встановлено, що у воді, що ми вживаємо з крану, суттєві перевищення по бактеріям, а це усілякі ротовіруси та кишкові палички, але саме страшне – це миш’як (арсен).

Ще 5 вересня 2023 року службами контролю було встановлено, що у воді є отруйні речовини (У водопроводі в селах біля шламового поля МГЗ виявили перевищення вмісту миш’яку). Було ціле засідання групи у сільраді. І що? Вони віднесли в лабораторію ліву пробу води і сказали: “а у нас вже все гаразд, вже нічого не має”. А потім ще звинуватили нас, що ми підіймаємо кіпіш, бо у них все класно… Ми звернулись офіційно до служб контролю із заявою перевірити воду, для того, що б з нас ДЕЯКІ не робили дурнів і не казали, що наші проби води набрані незруміло де. І ось отримали результати Держспоживслужби, де встановлено, що з 12 проб у воді і миш’як, і бактерії – все те ж саме, що було у наших аналізах, підтвердилось…” – написав Андрій Білоус у соцмережі “Фейсбук” 9 листопада 2023 року.

“За отриманими результатами лабораторного контролю (звіт №… від 06.11.2023 року) встановлено, що вода в досліджених пробах розвідної мережі в с. Галицинове, Лимани, Лупареве не відповідає ДСанПін 2.2.4.171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”… Розроблені та надіслані голові Галицинівської СТГ та суб’єкту господарювання (КП “Українківський сількомунгосп”) пропозиції щодо усунення порушень, у тому числі щодо негайної заборони вживання води в питних цілях та для приготування їжі…”, – сказано у відповіді на звернення Андрія Білоуса, наданої Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївські області.

Нагадаємо, ми писали:
2023 рік: шлам від Миколаївського глиноземного заводу розносить вітром

“Накопичення миш’яку в організмі через вживання води призводить до захворювання важкими хворобами, включаючи онкологію. Ось дивіться, ми такі п’ємо п’ємо воду, а потім раз – і онкологія, і постає питання: а де ж вона взялася, я ж не курю, не п’ю? Уявіть лише, яку шкоду миш’як завдає дітям, коли лише формуються їх органи…

Я інколи задаюсь питанням, що у головах керманичів, коли вони так роблять? Адже ми просто хочемо, щоб наші діти та ми не труїлися, що в цьому поганого? Тут і війни не треба, коли труяться тисячі людей. Питання дуже серйозне, як тепер вирішити цю проблему, і шламові поля нікуди не зникнуть, 50 мільйонів тон отруйної речовини на нашій території!!!

Звертаюсь до обласної військової адміністрації якнайшвидше, взяти це питання на особливий контроль”, – додав Андрій Білоус.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button