СуспільствоТема дня

Хто переміг: конкурс проєктів Меморіального комплексу в Корабельному районі на честь загиблих воїнів-захисників

І місце зайняв авторський колектив з міста Львів. ФОТО

Цей материал також доступний

Днями завершився другий всеукраїнський архітектурний конкурс на кращий проєкт Меморіального комплексу на честь воїнів-захисників України. Меморіал може бути розміщений на території так званого “Жуковського” кладовища в Корабельному районі (між вул. Андрія Антонюка, вул. Гагаріна та пр. Богоявленським). Про це повідомила в понеділок, 27 листопада 2023 року, Миколаївська міська рада.

За умовами, учасники мали запропонувати концепцію меморіального комплексу у вигляді території з розміщенням на ній могильних поховань з благоустроєм прилеглої території; центральної меморіальної Алеї Пам’яті; майданчика з розташованою на ньому art-композицією.

Організатор конкурсу – департамент архітектури та містобудування міської ради.

Учасники, що посіли перші три місця:

І місце – авторський колектив з міста Львів під керівництвом Ігоря Когута.

Члени колективу: Лесюк Андрій, Когут Михайло, Іващук Катерина, Перепелюк Єгор, Когут Ігор, Іваськів Ярослав.

Концепція проєкту: в обіймах рідної землі, серед природи виникає місце вічного спокою та спочинку для сотень людей, що віддали найцінніше – своє життя, за те, щоб ми жили у вільній Україні. Цей меморіал стоїть між небом та землею, зберігаючи пам’ять про велику відвагу та подвиг українських воїнів. Площа при вході чиста та відкрита, як наміри тих, хто йшов захищати рідну землю. Тут немає зайвого пафосу, тільки стриманий сучасний простір, де вшановують гідність кожної людини, яка тут спочиває. Середовище безбар’єрне, пристосоване для усіх груп населення.

Центральна меморіальна Алея пам’яті – шлях, що проходить між похованнями. Дерева, що ростуть тут, символізують життя, яке триває навіть після смерті. Незламний дух та вічне прагнення свободи української держави. Кожне окреме поховання зберігає історію окремої особливої людини та позначене козацьким хрестом – вже традиційним символом, що використовують для вшанування Героїв України.

До могили кожного загиблого люди можуть прийти особисто, а загалом комплекс створює гармонійну композицію. Стриманий вигляд робить поховання менш контрастними відносно середовища, водночас впізнаваний образ хреста дає зрозуміти, де ти знаходишся. Навколо комплексу ростуть дерева, щоб забезпечити шумоізоляцію та створити атмосферу захищеності, тиші та спокою.

ІІ місце – авторський колектив з міста Кам’янець-Подільський під керівництвом Андрія Дідюка.

Член колективу – Володимир Дідюк.

Меморіал і кладовище, втілені в єдиному концепті, не лише служать місцем пам’яті Героїв, але і створюють унікальне просторове середовище, об’єднуючи церемонії прощання та поховання. На території меморіалу передбачено паркінг для відвідувачів та будівлю, що включає атрибутну крамницю, вбиральні та кімнату для матері і дитини.

Шлях до кладовища веде доріжкою, яка створена хаотичними стінками, що чергуються, що надає маршруту монументальний образ, захищає від шуму та створює сакральну атмосферу.

Цей шлях веде до арт-інсталяції у вигляді великої свічки, яка символізує вічий вогонь пам’яті Героїв, освітлюючи темряву та відблискуючи своє помаранчеве світло вдень крізь скло, слугуючи орієнтиром для відвідувачів.

Арт-інсталяція “свічка” має в собі одну кімнату, яка використовується як технічне приміщення для організації поховань. У цьому приміщені розташоване, наприклад, аудіо-обладнання для забезпечення відповідної атмосфери та звукового супроводу церемоній, а також додаткові підставки, які можуть використовуватися при одночасному похованні кількох осіб. Загалом це приміщення передбачено для поховальної атрибутики.

В межах проєктної ділянки забезпечено місце для 540 поховань. Загальна площа та алея створюють атмосферний простір, що відповідає статуту Гарнізонної та Вартової служб ЗСУ і надає можливість проведення церемоній поховань з урахуванням військових традицій та протоколів.

ІІІ місце – авторський колектив з міста Чернівці під керівництвом Олександри Мамут-Лесь.

Члени колективу: Вікторія Гавриш, Валерія Мамут.

Головна ідея запропонованого проєктного рішення полягає у створенні атмосфери тиші та спокою для відпочинку та вшанування пам’яті героїв. Проєкт передбачає використання рішень, що виражають відчуття стриманості, простоти та спокою, і взаємодіють з природним ландшафтом, вбудовуючись у природний контекст.

На центральній алеї пам’яті запроєктована штучна річка, яка символізує потік пам’яті, де думки та спогади про покійних несуться в часі, ніби вода ріки несе свої води. Оптимізація використання природних матеріалів та їх інтеграція з природним ландшафтом мотивуються екологічними засадами, спрямованими на зменшення негативного впливу на природу. Відсутність зайвого декору та великих структур створює просте та прозоре середовище, сприяючи внутрішньому спокою та розміреності.

Проектована територія кладовища включає в себе чотири функціональні зони, які взаємодіють між собою:

  1. Місце захоронень (ця зона призначена для поховань та включає мінімалістичні та стримані могили, відділені від інших зон для створення атмосфери спокою та вшанування пам’яті)
  2. Арт-Композиція (представляє собою мистецьку інсталяцію, яка додає художній аспект та символіку до території кладовища)
  3. Зона для проведення урочистого поховання військових (визначена для урочистого поховання військовослужбовців, містить відповідні символи та елементи, які відзначають військову службу та вклад у оборону)
  4. Алея Пам’яті (шлях, який перетинає територію кладовища та включає символічні елементи для відзначення та вшанування пам’яті покійних, тут запроєктована штучна річка).

Територія кладовища сполучається з існуючим кладовищем у північно-західній частині. Могили запроєктовані простими та мінімалістичними структурами, позбавленими зайвого декору.

Меморіальний комплекс на честь воїнів-захисників України в Корабельному районі

Меморіальний комплекс на честь воїнів-захисників України в Корабельному районі

Меморіальний комплекс на честь воїнів-захисників України в Корабельному районі

Меморіальний комплекс на честь воїнів-захисників України в Корабельному районі

Департамент архітектури та містобудування Миколаївської міської ради висловлює вдячність усім учасникам конкурсу за глибоке осмислення теми конкурсу, високий професійний рівень наданих робіт.

Ознайомитися з роботами можна в Миколаївському міському туристично-інформаційному центрі за адресою: вул. Адміральська, 20. Графік роботи: з 09:00 до 17:00.

Раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button