Пригоди

З України від початку повномасштабного вторгнення РФ за кордон незаконно втекли близько 20 тисяч чоловіків

Ще стільки ж впіймані при спробі втечі

Цей материал також доступний

Від початку війни з України втекло майже 20 тисяч чоловіків, ще стільки ж впіймали при спробі втечі, повідомили у BBC.

«ВВС встановила, запитавши дані про незаконний перетин кордону з сусідніми Румунією, Молдовою, Польщею, Угорщиною та Словаччиною, що 19 740 чоловіків незаконно перетнули ці країни з лютого 2022 року по 31 серпня 2023 року.

Хоча ми не знаємо, як ті чоловіки втекли, ми знаємо, які методи використовували інші 21 113, яких спіймали під час спроби. Більшість – 14 313 – намагалися перетнути кордон пішки або вплав, а решта 6800 покладалися на офіційні документи, отримані шахрайським шляхом, із зазначенням підроблених звільнень, таких як сфабриковані хвороби, повідомила українська влада», – йдеться у публікації.

Багато втікачів загинуло, намагаючись втекти з України, перепливаючи непередбачуваною річку Тиса, аби опинитися у Румунії. Журналісти ВВС посилаються на відеокадри, де зафіксовано, як витягують на берег тіла чоловіків, які потонули, намагаючись перетнути цю річку.

Представник Президента у парламенті Федір Веніславський сказав BBC, що проблема є серйозною, проте зауважив, що кількість чоловіків, які виїхали або намагалися виїхати, не вплинула на військові зусилля.

“Я переконаний, що частка українців, готових захищати свою незалежність, суверенітет і свободу становить 95-99%”, – сказав Веніславський.

Втім, журналісти ВВС схиляються до того, що, оскільки зіткнення з росіянами перетворюється у війну на виснаження, Україні потрібні всі солдати, яких вона може отримати.

На прохання прокоментувати викладені в матеріалі ВВС цифри речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко зазначив, що не володіє статистикою суміжних країн, і за яких обставин порушення прикордонного чи міграційного законодавства могли бути затримані ті чи інші особи.

Водночас полковник ДПСУ запевнив, що українська сторона з метою унеможливлення незаконного перетину кордону вживає максимальних заходів, а окрім цього для надійної охорони держрубежа здійснює спільні заходи із прикордонниками сусідніх країн, як то спільне патрулювання, обмін інформацією про спроби порушення та ін.

За даними ДПСУ, від початку дії воєнного стану українські прикордонники затримали 16 700 громадян чоловічої статі, які намагалися перетнути в незаконний спосіб зелену ділянку кордону, або перетнути кордон в інший протиправний спосіб (ховаючись у конструктивних особливостях транспортних засобів чи намагаючись уникнути прикордонного контролю). Ще більше 7 тисяч осіб було викрито під час намагання здійснити нелегальний перетин через пункти пропуску, зокрема використовуючи підробні документи.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button