Пригоди

Екскерівникам миколаївської «Зорі» - «Машпроект» вручили підозру за заволодіння 1,32 мільярди

Чотирьом екскерівникам державного підприємства «Науково-виробничий комплекс газотурбобудування «Зоря» – «Машпроект» та директору приватної компанії-нерезидента 26 вересня оголосили про підозру у заволодінні у складі організованої групи коштами ДП на суму 62 мільйони доларів США (1,32 мільярди гривень за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

Про це повідомили у НАБУ.

Дії всіх підозрюваних кваліфіковано за частиною 5 статтею 191 КК України. Двом із них, ексдиректору ДП та директору приватної компанії-нерезидента, також інкримінують частиною 3 статті 209 КК України.

Слідство встановило, що керівництво ДП «НВКГ «Зоря» – «Машпроект», яке експортувало продукцію власного виробництва за кордон, організувало схему заволодіння коштами держпідприємства. Для цього з компанією-нерезидентом уклали низку агентських угод, за якими вона нібито мала надавати послуги з пошуку та проведення переговорів з потенційними покупцями продукції держпідприємства щодо укладання з ними відповідних зовнішньоекономічних контрактів.

У результаті протягом 2013-2018 роках. на рахунки компанії-нерезидента держпідприємство безпідставно перерахувало 61,98 мільйони доларів США як оплату за удавані агентські послуги. Завдання ДП збитків на цю суму підтверджується висновком судової економічної експертизи. Надалі кошти легалізувались шляхом їх переведення на рахунки іноземних компаній, підконтрольних екскерівникам ДП.

Під час слідства з метою здобуття доказів протиправної діяльності учасників схеми НАБУ і САП скерували запити про міжнародну-правову допомогу до понад 20 іноземних юрисдикцій. Завдяки відомостям, отриманим від індійських компетентних органів, вдалося підтвердити факт фіктивності послуг, а інформація від Швейцарії та Латвії дозволила відстежити «відмивання» незаконно отриманих від ДП коштів у розмірі 795 тисяч доларів США та понад 222 тисячі євро. Міжнародне співробітництво у провадженні триває.

Наразі вирішується питання щодо обрання підозрюваним запобіжного заходу. Встановлюються інші особи можливо причетні до вчинення цього злочину.

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про розслідування заволодіння грошей «Зорі» – «Машпроект» при виконанні угод з консультантом – компанією-нерезидентом Vasvik Marine Consultants & Suppliers Limited, а також подальшої легалізації коштів. У межах цієї справи було проведено низку обшуків.

Марковцев керував «Зорею»-«Машпроект» у 2013-2014 роках. Компанія Vasvik Marine Consultants & Suppliers Limited зареєстрована у Великій Британії. У судових документах сума ймовірних зловживань не уточнюється, говориться лише про особливо великі розміри даної суми.

Після Юрія Марковцева підприємство очолювали Юрій Султанський (квітень–липень 2014), Костянтин Картошкін (2014–2019).

Також з липня 2013 року тимчасово виконувачем обов’язки генерального директора ДП «Зоря» – «Машпроект» був Олександр Похилко, якого згодом замінив Марковцев.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button