Пригоди

Розкрито схему з продажу квартир (які мали стати власністю міста) померлих миколаївців

Тепер зловмисники можуть провести до 15 років за ґратами з конфіскацією майна

Цей материал також доступний

У Миколаєві організували схему із продажу нерухомості, яка повинна була перейти на баланс виморочного фонду виконкому Миколаївської міської ради, про що повідомили в поліції.

Зловмисники підшукували квартири, які переходили на баланс виконкому міськради у результаті не прийняття спадщини або відсутності спадкоємців померлих миколаївців, за підробними документами оформляли право власності на них та продавали.

Під час досудового розслідування правоохоронці встановили, що упродовж майже трьох років директор приватного бюро техінвентаризації разом із своїми родичами, представником одного з обласних органів надання адмінпослуг, представником приватної рієлторської компанії організовував шахрайські оборудки по привласненню квартир миколаївців. Фігуранти підшукували помешкання, що відносяться до виморочного майна та повинні були передатись у власність виконкому міської ради. Нерухомість фіктивно оформляли на своїх родичів, з метою подальшого продажу.

“Організатор шахрайської оборудки – директор одного з приватних БТІ, діяв разом із спільниками – співробітником ЦНАПу одного із селищних рад, рієлтором та своїми родичами, на яких за підробними документами переоформлювали виморочні квартири, та в подальшому перепродували їх декілька разів. Саме за такою схемою шахраї встигли продати дві квартири у Миколаєві вартістю близько 25 тисяч доларів кожна. Після вдалої оборудки, аферисти планували в такий же спосіб продати ще два помешкання, однак були викриті”, – зазначив начальник ГУ Національної поліції в Миколаївській області Сергій Шайхет.

затримання шахраїв

 

Чотирьох учасників угруповання слідчі поліції затримали та повідомили їм про підозру одразу за двома статтями Кримінального кодексу України – чч. 4 та 5 ст. 190 “Шахрайство” та ч. 2 ст. 209 КК України “Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом”.

“За даними слідства, до складу групи входили двоє чоловіків – представник приватної рієлторської компанії та його помічник, та двоє жінок, одна з яких засновниця підприємства з виготовлення технічної документації. Також до своєї злочинної діяльності вони залучили державного реєстратора, яким на підставі підроблених документів реєструвалось право власності на об’єкти нерухомості, працівників підприємства, яким здійснювалось виготовлення технічної документації на об’єкти нерухомості та нотаріусів, якими реєструвались договори купівлі-продажу квартир.

У ході 20 обшуків за місцями мешкання зловмисників, в адміністративному приміщенні одного з селищних рад, в офісах нотаріусів та на підприємстві, яке надавало послугу з технічної інвентаризації вилучено кошти в сумі майже 50 тисяч доларів США і більше шести тисяч гривень, доказову базу здійснення шахрайських дій і легалізації майна, одержаного злочинним шляхом, кожного з фігурантів.

За клопотаннями сторони обвинувачення суд обрав фігурантам запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, трьом – із правом внесення застави понад 1,3 млн грн та ще одному підозрюваному – у сумі понад 200 тис. грн.

Групі «чорних ріелторів», яка здійснювала незаконні оборудки з нерухомим майном містян, загрожує до 15 років позбавлення волі із конфіскацією майна“, – додали в прокуратурі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button