Суспільство

Вагітні жінки зможуть самі визначати початок декретної відпустки - Рада ухвалила зміни

Ініціативу підтримали 267 народних депутатів

Цей материал також доступний

Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт №9271, що дозволяє жінкам самим визначати початок декретної відпустки,

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, ініціативу підтримали 267 народних депутатів.

Метою закону є удосконалення механізму правового регулювання використання жінками відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, а саме розширення прав жінок щодо гнучкого використання вказаного виду відпустки до та після пологів.

“Дуже правильна ініціатива, тому що зараз вагітну жінку обов’язково відправляли у відпустку. Навіть якщо у неї була можливість продовжити працювати”, – зазначив нардеп.

Згідно з новим законом, оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами триватиме 126 календарних днів і буде розподілена на частини до та після пологів. У випадку без ускладнень вагітності, тривалість відпустки становитиме 70 днів до та 56 днів після пологів. Якщо ж народиться двоє або більше дітей або виникнуть ускладнення, відпустка буде збільшена до 140 днів (70 днів до та 70 днів після пологів).

Жінкам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, надається відпустка тривалістю 180 календарних днів (90 днів до та 90 днів після пологів).

Законом пропонується надати можливість вагітній жінці на власний розсуд та з урахуванням медичних показань визначати дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Передбачається, що дні відпустки, встановлені законодавством до пологів, можуть бути перенесені та використані жінкою частково або повністю після пологів (починаючи з дня пологів). При цьому загальна тривалість відпустки, передбачена законодавством, залишається незмінною.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button