Суспільство

Тваринам знов потрібна допомога, - директор Миколаївського зоопарку

Не зважаючи на допомогу міської влади, а також відкриття для відвідувачів, звіринцю не вистачає коштів

Цей материал також доступний

Цьогоріч Миколаївському зоопарку виповнилося 122 роки. Він має найбільшу в Україні колекцію диких тварин, слонів, жирафів, білих ведмедів, левів, бегемотів, верблюдів і багато птахів — загалом 4 тисячі. Другий рік усі вони живуть під обстрілами, часом без світла і питної води. Під час блекаутів в акваріуми з рибами кисень подавали завдяки генератору, який запустили від трактора. Пів року у 2022-му співробітники жили у звіринці.

На вольєри сипались уламки ракет, не вистачало сухих кормів, мʼяса й овочів, але за час великої війни від голоду і холоду жодна тварина не загинула. Як повідомив директор зоопарку Володимир Топчий кореспондентці «Бабеля», йому вдалось зберегти заклад, бо в перший місяць великої війни «наплакав собі допомогу» — розридався під час одного з відеоінтервʼю, і це відео спонукало людей рятувати зоопарк. Але повторити це вже не вийде — Топчий давно не плаче і думає, як зоопарк переживе ще одну воєнну зиму.

Не зважаючи на допомогу міської влади, а також відкриття Миколаївського зоопарку для відвідувачів, звіринцю не вистачає на повноцінне існування.

“Місто нам цього року допомагає, але покриває лише зарплати й частково корми. Решту ми маємо забезпечити самі. Тому економимо, готуємося до зими, але все одно на все не вистачає. Не хочу називати, скільки потрібно грошей, але йдеться про кілька десятків мільйонів. Зоопарк ― дорога іграшка”, – зазначив Володимир Топчий.

У вересні 2023-го зоопарк почав приймати відвідувачів, але на продажу квитків заклад не зміг заробити так, як це було до 24-го лютого.

“У вересні 2023-го ми знову почали приймати відвідувачів, але на продажу квитків не заробиш так, як це було до вторгнення. З міста поїхали 250 тисяч людей, і ми не можемо проводити так багато заходів у зоопарку, щоб постійно люди до нас йшли”.

Топчий зазначив, що жоден зі співробітників зоопарку не звільнився після 24 лютого 2022 року.

Також Володимир Топчий розповів, що зоопарк готувався до війни – робив запаси починаючи з весни 2021 року.

“З перших днів і постійно. Коли у квітні 2021-го росіяни почали збиратися на так звані навчання під нашими кордонами, я зрозумів, що щось буде. Значить, треба запасатися кормами. Із жовтня 2021-го ми почали робити заготовки ― завалили склади крупами, сухофруктами, сіном, соками, повісили заморожені туші. І це нам допомогло вижити в перші місяці війни”, – розповів директор.

У березні 2022 року Топчий звернувся до містян за допомогою і це допомогло – містяни йшли в магазини, купували яблука, крупи, волонтери привозили корми. Така допомого продовжувалась протягом чотирьох місяців. Зокрема, перший поверх адміністративної будівлі стояв завалений продуктами від людей.

Однак, гроші закінчилися майже одразу, тому Топчий знов звернувся за допомогою, але на цей раз фінансовою. Він просив купляти онлайн-квитки в зоопарк. Їх почали купувати по всьому світу – у Швейцарії, Австралії, Японії.

“Ми зібрали $2,5 мільйона. Скільки з них на продажу онлайн-квитків ― не знаю, бо нам ще допомогли колеги із зоопарків у Європі. Вони зібрали €1,7 мільйона. Це були гроші не лише для зоопарку в Миколаєві, а для всіх в Україні. Із цієї суми навесні 2022 року ми заплатили місту і державі податків на 15 мільйонів гривень. Податкова, коли побачила це, каже: “Ти з глузду зʼїхав. Звідки гроші?” Я кажу: “Ми зібрали і маємо заплатити”. Це була наша допомога місту, бо Миколаїв був без грошей”, – додав Топчий.

 

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button