Суспільство

"Чиновники Миколаєва заплатили за укриття на зупинках 30 мільйонів замість 15", – аудитори

Матеріали перевірки передано Бюро економічної безпеки України

Цей материал також доступний

Миколаївські аудитори завершили перевірку закупівель Комунального підприємства міської ради “Миколаївелектротранс” в травні 2023 року. Перевірено закупівлі: швидкоспоруджувальні павільйони “Тимчасове укриття” та закупівлі електроенергії.

Фахівці Держаудитслужби дійшли висновку про зайве перерахування коштів, загалом на суму 5 млн 834 тис. грн постачальнику ТОВ “ІБФ “ЕЛІТМАЙСТЕР” без документального підтвердження витрат. На направлені “Миколаївелектротрансом” заперечення аудитори надали обґрунтовані висновки, а матеріали перевірки передано Бюро економічної безпеки України.

“Слід зазначити, що всього за наявними даними КП “Миколаївелектротранс” перерахувало ТОВ “ІБФ “Елітмайстер” 30 млн 676 тис. грн на виготовлення павільйонів “Тимчасове укриття”, тоді як перевіркою охоплено лише 15,4 млн грн. Тобто, сума виявлених перевіркою закупівель порушень, що призвели до втрат, може подвоїтись“, – йдеться в повідомленні представника відомства.

За розрахунками аудиторів, на кожному укритті, в середньому, завищено вартість проведених робіт на суму понад 400 тис. грн.

При цьому, Головне управління ДСНС в Миколаївської області не здійснювало оцінку стану готовності установлених павільйонів “Тимчасове укриття”, які не приймались в експлуатацію, паспорт та облікова карта на них відсутні.

Павільйони не внесено до фонду захисних споруд цивільного захисту територіальної громади. Фактично вказані споруди обліковуються у складі основних засобів комунального підприємства не як споруди цивільного захисту.

Триває досудове розслідування щодо законності витрачання коштів КП “Миколаївелектротранс” на спорудження павільйонів “Тимчасове укриття”. Дізнатися про те, що спорудило КП “Миколаївелектротранс”, чи є архітектурні форми спорудами цивільного захисту, можливо після проведення відповідної експертизи, у тому числі будівельної.

Про висновки та результати перевірки під час брифінгу 28 червня 2023 року розповів начальник Управління Південного офісу Держаудитслужби в Миколаївській області Денис Яковлєв.

– По результатах перевірки, після зустрічних звірок, після детального обговорення, підготовки висновків, аудитори дійшли висновку на зайві перерахування коштів постачальнику ТОВ “ІБФ “ЕЛІТМАЙСТЕР” на заявлену суму 5 834,27 тис гривень. Саме переведення формату будівництва у формат придбання і спричинило завуальованість цієї закупівлі, тому що є конкретні ДБН, який передбачає будівництво захисних споруд та технічна документація, яка виконувалась фізичною особою підприємця, вона була просто технічною документацією на будівництво МАФу, – зазначив він.

Окрім цього, у ході перевірки було встановлено, що за договором один з виконавців – ТОВ “Ваніла 2019” припинив свою діяльність у 2019 році.

– Єдиний, хто надав усі документи прозоро, був миколаївський завод залізо-бетонних виробів та деякі інші незначні підприємства. Безпосередньо сам “ЕЛІТМАЙСТЕР” нічого не виконував. Згідно з документами, які надав “Елітмайстер”, одним із виконавців було підприємство ТОВ “Ваніла 2019”. При надані договору з ним навіть була заретушована ціна. Наші фахівці встановили відсутність цього підприємства. Його діяльність взагалі припинена у 2019 році, – додав очільник Управління.

Щодо того, що КП “Миколаївелектротранс” перерахувало ТОВ “ІБФ “Елітмайстер” 30 млн 676 тис.грн на виготовлення таких павільйонів “Тимчасове укриття”, тоді як перевіркою охоплено лише 15,4 млн грн, яковлев зазначив:

За даними податкової, було нараховано двічі по 15 мільйонів гривень. Фактично було виконано 14 зупинок на 15 мільйонів гривень, та ще було перераховано таку ж суму. Тобто фактично було перераховано більше 30 мільйонів, – зазначив Яковлєв, – передає “ПН”.

На заяву аудиторів про перерхунок ТОВ “ІБФ “Елітмайстер” 30 мільйонів гривень вже відреагували в КП “Киколаївелектротранс”. Там її назвали маніпулятивною.

“Всі розрахунки з постачальником підтверджуються платіжними дорученнями, й ці дані відображаються в Державній податковій службі в Миколаївській області. І всі ці платіжні доручення також було надано в процесі проведення аудиторської перевірки. Також у своєму ж акті вони це підтвердили – це видно в наданому нами документі з підписом аудитора. Тож, в результаті маємо сплачених 15 мільйонів 338 тисяч гривень за 14 укриттів, а не 30 мільйонів 676 тисяч гривень, як заявили в Південному офісі Держаудитслужби в Миколаївській області”, – йде мова у повідомленні.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button