ЕкономікаСтаттіСуспільствоТема дня

Нездоланні, попри збитки і втрати: вражаючий челендж Миколаївської броварні

ФОТО, ВІДЕО

Цей материал також доступний

«AB InBev Efes Україна» запросила журналістів на власні очі побачити відновлену Миколаївську броварню (колишній пивзавод “Янтар”) у Корабельному районі. Так, кореспондентка Кorabelov.info на власні очі побачила, як сьогодні працює броварня.

Наразі всі три пакувальні лінії заводу (ПЕТ, скло 0,5 л та КЕГа) вже повністю відновлені та розпочали повноцінне виробництво улюблених усіма українцями брендів пива.

–  До запуску броварні готувалися відповідально: провели діагностику, ремонт та пуско-налагодження всього виробничого обладнання. Сьогодні ми відновилися та працюємо. Ми впевнені, що успіх всієї країни залежить від щоденної праці кожного з нас, оскільки підтримка економічного та соціального фронту забезпечують розвиток економіки України та добробут людей, – переконаний директор броварні Олександр Балахнов.

24 лютого 2022 року Миколаївська броварня вимушено зупинила виробництво. За час простою (довжиною майже в рік) завод зазнав ушкоджень: внаслідок ракетних обстрілів сильно постраждали всі склади броварні. Найбільших пошкоджень зазнав основний склад.

– Перший приліт на територію броварні, а саме до одного із складів, був наприкінці червня 2022 року, і невдовзі (на початку липня) стався другий, прилетіло в основний склад із значно більшими руйнуваннями. Збитки для заводу були величезні, їх розмір вимірюється десятками мільйонів гривень.

Немає нічого неможливого, зокрема й щодо відновлення, і акціонери підтримали запуск броварні і погодили відповідне фінансування на її відновлення.

Попередньо прорахований нами таймінг відновлення заводу складав близько чотирьох місяців. Це був песимістичний сценарій, що залежав від багатьох чинників. Перший – швидкість відновлення основного складу, тому що його потрібно було відновлювати майже з нуля. І другий – швидкість поставки запчастин для відновлення, оскільки більшість із них закупляються і доставляються з-за кордону, а деякі з них необхідно було спочатку виготовити… Проте завдання було поставлено – максимально активізуватися і налагодити усі процеси таким чином, щоб запустити завод без жодних ризиків по безпеці та якості настільки швидко, наскільки можливо. Ми запустили завод через 2,5 місяця, – згадує директор підприємства.

директор Миколаївської броварні Олександр Балахнов

Мільйони українців дуже чекали на повернення справжньої миколаївської легенди — пива «Янтар» та інших улюблених брендів, таких як «Біле», «Біла Ніч», «Чернігівське Світле», «Титан» і «Рогань Традиційне».

пиво

Під час ознайомлення журналістам було продемонстровано сировину, що використовується в броварні. Починаючи з води, яка проходить підготовку для досягнення високої якості. Далі йдуть солод і ячмінь, інші зернопродукти, що використовуються залежно від сорту пива. Хміль як ключовий компонент надає пиву його характерний смак. Деяким сортам пива особливу нотку додає коріандр. Пивні дріжджі забезпечують бродіння сусла і перетворення його в пиво.

пивзавод

Перший етап виробництва пива – затирання, яке включає подрібнення зерно-продуктів та їх подачу до заторних котлів для з’єднання  з водою. Далі відбувається нагрівання цього розчину та утримання на певній температурі для активізації ферментів, необхідних для належної ферментації та отримання очікуваного продукту.

Пивоварний прес-фільтр використовується для відокремлення сусла від твердої фракції (подрібнених зерно-продуктів) для його (сусла) використання на наступних етапах пивоваріння. Суха частина (так звана дробина), що утворюється в результаті фільтрації затору, продається сільським господарствам для використання як кормових добавок для худоби.

Додатково було показано відділення розмноження (пропагації) дріжджів, яке, хоч і не є окремим етапом пивоваріння, є невід’ємною частиною процесу виготовлення пива. Оскільки потрібна значна кількість дріжджів, вони розмножуються на підприємстві самостійно. Відповідно до процесу, культура чистих дріжджів постачається на броварню в пробірці, а після розмноження до промислових масштабів використовується в пивоварінні. Розмножені дріжджі однієї культури використовуються для бродіння сусла не більше п’яти разів, після чого вони висушуються та, як і дробина, продаються для використання в якості корму для тварин.

пивзавод

Оператори перевіряють якість пива на кожному етапі виробництва. Зокрема, вони нюхають і куштують  на смак сусло під час його варіння, бродіння, фільтрації та розливу. Це дозволяє коригувати процеси, щоб досягти ідеального кінцевого результату.

пивзавод

– Зараз у нас ще продовжуються відновлювальні роботи, підвищення ефективності усього обладнання, але цей процес не заважає виробництву. І не лімітує нас. Єдине, що знизило наші виробничі потужності протягом останнього тижня – це питання з водою. Через брак води, який стався внаслідок руйнування Каховської ГЕС, обсяг продукції, яку ми можемо виробляти, трішки знизився. При цьому, наголошую, що ми обмежені не заводськими потужностями, а зовнішніми факторами, – каже керівник броварні.

пивзавод

Попри збитки та втрату частини обладнання, компанія зберегла колектив. І це найголовніше. До повномасштабного вторгнення на Миколаївській броварні працювали 203 особи, зараз — 206 осіб.

– Підприємство, яке не має планів на розвиток, вмирає. Головне в нашому бізнес-плані в короткостроковій перспективі – продовжувати виробляти на високому ступені якості продукцію в повному обсязі. Це вже челендж (виклик самому собі, подолання труднощів, – прим. ред.). За такий короткий строк відновити все обладнання та запустити повний перелік наших брендів – це челендж. Від початку відновлювальних робіт до запуску броварні і виходу на сьогоднішній стан – це величезний крок уперед.

Далі наш розвиток – покращувати ефективність заводського обладнання. Тому що ми запустилися, ми виробляємо, але деякі вузли обладнання працюють не так ефективно, як вони мають працювати. І, безумовно, ми розраховуємо, що можемо вийти на максимально ефективні оптимальні методи роботи. В такому випадку ми зможемо розраховувати на додаткові інвестиції з боку акціонерів, наприклад, на збільшення кількості пакувальних ліній. От зараз на заводі, на жаль, немає баночної лінії (якщо ви на полицях бачите наш улюблений «Янтар» в банках – це виробництво Чернігівської броварні. Якість пива та сама, але пакування не наше). Звісно, ми хочемо розвиватися і будемо намагатися робити все, щоб виправдати довіру акціонерів, – зазначає директор Миколаївського відділення пивоварного концерну «AB InBev Efes Україна».

директор Миколаївської броварні Олександр Балахнов

Кореспондентка Кorabelov.info наостанок цікавої зустрічі також запитала у директора Миколаївської броварні, яке саме в нього улюблене пиво.

– Я навіть не сумніваюсь, що миколаївці є патріотами свого, місцевого… Я не буду оригінальним. Я люблю пиво “лагер”. І оскільки я теж патріот локального рівня і патріот броварні, то мій вибір – це «Янтар», – зізнався Олександр Балахнов.

директор Миколаївської броварні Олександр Балахнов
директор Миколаївської броварні Олександр Балахнов

Вікторія Чайка

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button