ЕкономікаПолітикаТема дня

Україна готова продовжити експорт зерна через Чорне море без підтримки росії

У Києва є "план Б" на випадок виходу Росії із зернової угоди, - Мінагрополітики

Цей материал також доступний

Україна готова продовжити експорт зерна через Чорне море в рамках «плану Б» без підтримки Росії, якщо Москва зірве поточну угоду щодо експорту зерна, – заявив у п’ятницю, 2 червня 2023 року, міністр сільського господарства України.

У липні минулого року Організація Об’єднаних Націй та Туреччина виступили посередниками у рамках Чорноморської зернової ініціативи між Москвою та Києвом, щоб допомогти впоратися з глобальною продовольчою кризою, посиленою вторгненням Росії в Україну в лютому 2022 року, провідного світового експортера зерна.

Міністр сільського господарства Микола Сольський повідомив агентству Рейтер, що Росія вже заблокувала використання великого українського порту Південний на Чорному морі, незважаючи на угоду, і дозволяє лише одному судну на день доставляти українські продукти харчування до певних країн.

Росія заявила, що пропустить більше суден, якщо всі сторони зернової угоди погодяться розблокувати транзит російського аміаку трубопроводом через територію України до Південного для експорту.

“Останні дії, які відбуваються там протягом вчорашнього, позавчорашнього, сьогоднішнього дня, більше говорять про те, що насправді лише юридично виглядає, що цей коридор працює, а насправді там нічого особливого не відбувається”, – сказав Сольський.

В інтерв’ю в Києві він сказав:

“Це не так, і тоді ми будемо готові до плану Б, який залежить від нас, залежить від ООН. Я не думаю, що ми стоятимемо осторонь, якщо так буде продовжуватися в найближчому майбутньому”.

Він запропонував, щоб його уряд міг запропонувати страхові гарантії компаніям, щоб вони продовжували постачання без участі Росії у новій угоді.

“План Б… виключає четверту сторону (Росію) у цих відносинах”, – сказав він.

Сольський сказав, що уряд уже створив спеціальний страховий фонд у розмірі близько 547 мільйонів доларів для компаній, чиї судна заходитимуть до українських портів Чорного моря за новою угодою.

“Якщо нас повністю заблокують, що майже сталося (вже) насправді, то перевізники можуть пройти (через) цей коридор із гарантованою страховкою від нашого уряду”, – сказав Сольський.

Він сказав, що судновласники можуть мати «досить сильну» впевненість у тому, що українські військові та їхні ППО «можуть виконувати свою роботу».

Він сказав, що Україна все ще сподівається, що нинішня зернова ініціатива Чорного моря спрацює, незважаючи на нинішні труднощі, тоді як будь-який новий варіант вимагатиме нової угоди чи формату.

«Оскільки юридично перший формат працює і ми маємо надію на нього, ми постараємося, щоб він заробив, і вже якщо нам нема чого втрачати, то, очевидно, ми обговоримо деталі плану «Б», — сказав Сольський.

Представник ООН заявив у четвер, що Росія поінформувала офіційних осіб, які займаються ініціативою, що Москва обмежить реєстрацію портом Південний доти, доки всі сторони не погодяться розблокувати транзит російського аміаку.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button